Beste Burgerinitiatief 2019: Herdenkingsconcert Wolfheze, Blik Terug

Foto: Renkum Nieuws

Het was tot op de laatste stemdag spannend. Alle vijf de genomineerde initiatieven lagen qua stemmen niet ver uit elkaar, zo’n 700 stemmen werden er uitgebracht.

Maar of De Broedplaats of Blik Terug het Burgerinitaitief 2019, georganiseerd door D66 Renkum, zou winnen bleef tot het laatst spannend.

Er kan er maar één winnen

Toen er niet meer gestemd kon worden bleek dat het Herdenkingsconcert Blik Terug, die in verband met 75 jaar vrijheid georganiseerd was in Openluchttheater De Klaproos in Wolfheze, de meeste stemmen had binnengehaald. Het herdenkingsconcert werd éénmalig met hulp van een enorme inzet vanuit het dorp uitgevoerd en vertelde het verhaal van Dick.

Dick was nog een jongen toen het dorp Wolfheze het bombardement van 17 september, voorafgaand aan Operatie Market Garden, meemaakte, een vergis-bombardement en een drama voor Wolfheze. Een drama die in de voorstelling prachtig en ontroerend werd vertaald in muziek, dans en zang, onder toeziend oog van Dick.

Als je het gemist hebt, heb je ook écht iets gemist. Maar de Veluwezoom In Beeld maakte een videoregistratie van de voorstelling en je kunt het Herdenkingsconcert Blik Terug in zijn geheel terugkijken via de link hieronder en is eventueel ook te bestellen op DVD.

Video Herdenkingsconcert Blik Terug

Dorpsdichter

Iemand die nooit ontbreekt bij de bekendmaking van het winnende D66-burgerinitiatief is de dorpsdichter. Sander Essers maakte een gedicht voor de winnaar waar zij terecht heel blij mee waren.

Blik terug
Waar machtsdenken onderbuikgevoel voedt:
tweespalt, oorlog.
“Waar twee olifanten vechten, wordt het gras vertrapt”,
ook als de ene dat juist wil beschermen.
“Waar gehakt wordt, vallen spaanders.”
“Friendly fire”
De aangevallene slaat terug;
omstanders worden geraakt.
Gras en spaanders.
Nu nog, terugblikkend,
worden wij geraakt.

Wolfheze keek om in ontzetting,
zette de schouders eronder,
deed opvlammen de herinnering.
Wolfheze zette tragiek om in schoonheid,
maakte ontroerend mooi,
kweekte besef en verbroedering.
Zelfs na 75 jaar.

Sander Essers [doctorAnders.nl]
Dorpsdichter Renkum, feb. 2020

Cookieinstellingen