D66 Renkum: Vijftig tinten grijs in Renkum

Foto: mastersenaiper, pixabay

Persbericht D66 Renkum – Renkum is één van de meest vergrijsde gemeenten van Nederland. Kijk in de Renkumse dorpen om je heen tijdens het boodschappen doen of wachtend op de bus en je ziet dat dat klopt.

Op dit moment worden er meerdere grote woningbouwprojecten voorbereid, waarbij wordt beweerd dat er wordt ingespeeld op de behoeften die ontstaan door de toenemende vergrijzing. Cijfers van het CBS tonen aan dat die extra aandacht niet overbodig is: Renkum staat met 57,5% van haar inwoners boven de 65 jaar in de top tien van meest vergrijsde gemeenten van Nederland terwijl het inwoneraantal terugloopt.

Vijftig tinten grijs

D66 Renkum maakt zich grote zorgen over de insteek van grote woningbouwprojecten die zijn gericht op vermogende ouderen. De doelgroep ‘ouderen’ is in Renkum enorm divers; er bestaan vijftig tinten grijs. Met de bouw van dure seniorenwoningen wordt maar een klein deel van deze doelgroep bediend. Er worden maar weinig betaalbare en geschikte woningen voor ouderen ontwikkeld. Daarnaast is er op dit moment ook een groot tekort aan betaalbare woningen voor starters. De bouw van geschikte woningen voor beide doelgroepen komt in Renkum niet van de grond. Bouwen voor ouderen en starters is voor projectontwikkelaars financieel niet aantrekkelijk.

Een gemeente heeft echter als taak voor ál haar burgers te zorgen en juist voor de kwetsbare doelgroepen die specifieke zorg behoeven. Toch krijgt de wethouder het niet voor elkaar om de huidige woningbouwprojecten in de gemeente Renkum goed door de procedures te loodsen. Er wordt onder het mom van ‘wonen met zorg’ en een valse visie op de doelgroep ouderen, veel te veel in het dure segment gebouwd. En de gevolgen zijn groot; voor álle inwoners van Renkum.

Lage en middensegment

Op korte termijn betekent het dat er voor ouderen geen huizen beschikbaar zijn in het lage en middensegment. Ouderen die hun hele leven in de Renkumse dorpen hebben gewoond en gewerkt, zullen hun gemeente nu noodgedwongen moeten verlaten. Maar ook draagkrachtige senioren zullen niet lang meer prettig kunnen blijven wonen in een gemeente waar steeds minder betaalbare woningen zijn voor starters. Er ontstaan op den duur tekorten aan zorgpersoneel, vrijwilligers en ondernemers en daarmee valt ook voor de welgestelde ouderen de droom van een weldadige oude dag in duigen.

De komende jaren wil de gemeente Renkum 900 woningen aan de huizenvoorraad toevoegen, plus 100 tijdelijke woningen op diverse inbreidingslocaties. Maar volgens D66 Renkum moet er vooral ook anders en creatiever met de woningmarkt worden omgegaan in Renkum. Vorm leegstaande gebouwen om tot woningen of splits woningen eenvoudig en snel waar dat mogelijk is. Maak het bouwen van (zorg)woningen bij bestaande woningen makkelijker. Creëer woonruimte waar meerdere generaties samenleven met de passende zorgvoorzieningen die daarbij nodig zijn.

Betaalbaar

Daarbij wil D66 Renkum vooral ook dat er bij nieuwbouwprojecten wordt gedaan wat is afgesproken: 75% van nieuw te bouwen woningen moet in de categorie “betaalbaar” vallen (tot een maximum van 355.000 euro). Daarvan moet 30% sociale woningbouw zijn. Die afspraken zijn niet voor niks: er moet worden gezorgd voor de woon- en zorgbehoeften van álle inwoners in de gemeente Renkum.

D66 Renkum vindt dat de wethouder en de gemeenteraad moeten stoppen met het als vanzelfsprekend bouwen voor vermogende ouderen. De grenzen van pappen en nathouden zijn inmiddels ruimschoots gepasseerd en dit blijven volhouden zorgt ervoor dat de woningmarkt in de gemeente kapot wordt gemaakt. Wil Renkum een gemeente zijn waar mensen een leven lang prettig kunnen wonen?

Dan moet er nú ingegrepen worden op de woningmarkt. Als dat niet snel gebeurt ontstaan er in Renkum zes spookdorpen waar jongeren zijn vertrokken en ouderen niet meer de zorg en huisvesting krijgen die zij verdienen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen