De stemhulpen van Kieskompas zijn weer in te vullen

Foto: C.Koch via Pixabay

Stemhulp het Kieskompas is sinds dit weekend weer te raadplegen. Het Kieskompas telt dertig stellingen op basis van onderzoek naar wat kiezers belangrijk vinden, waaronder bouwen en wonen, asiel en migratie en klimaat en milieu.

Ook heeft Kieskompas een aantal thematische stemhulpen, zoals het WoonKieskompas, het ZorgKieskompas en het EnergieKieskompas. Op 3 november komt er nog een ‘Kieskompas met een regionaal tintje’ online.

Uitkomst soms bepalend

Zo’n vier procent van de mensen die de stemhulp gebruiken, zegt dat de uitkomst bepalend is. “Een kleine groep volgt dus blind wat eruit komt”, licht een woordvoerder van Kieskompas toe. Hij benadrukt dat Kieskompas geen stemadvies wil bieden. “We willen inzicht geven in waar politieke partijen voor staan. De afweging ligt bij de mensen zelf.”

Volgens de woordvoerder zijn de mensen die de stemhulp direct na de lancering invullen vaak al zeker van hun stem. “Daarna volgen mensen die nog twijfelen tussen een aantal partijen. Zij vullen de stemhulp vaak de week voor de verkiezingen in. Op de dag van de verkiezingen raadplegen mensen die echt nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen de stemhulp meestal.”

Steffie helpt

Mensen die weinig weten van politiek, kunnen bij de stemhulp een avatar met de naam Steffie inschakelen voor uitleg bij de stellingen. Het Kieskompas werd voorafgaand en tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 zo’n 2,5 miljoen keer ingevuld.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen