Jackie: Overweldigd door heftige emoties. En dan?

Foto: whoismargot-pixabay

Soms zijn er van die momenten dat je je zo onderuit gehaald voelt, dat alles wat je op hebt gebouwd totaal verdwenen lijkt. Je valt in een zwart gat.

Door Jackie Crince Le Roy

Angstige momenten zijn dat. Het overkwam mij onlangs. Iets uit mijn verre verleden werd getriggerd. En voordat ik er erg in had zat ik in een stuk oude pijn en verdriet. Ik was verbaasd en had dit niet zien aankomen. De aanleiding was het overlijden van een 14 jarig meisje, het raakte mij enorm. Alle gevoelens die dat bij mij opriep waren zo heftig en pijnlijk dat het mij volledig uit balans haalde. Ik zat er midden in.

Belangrijk was eerst de ander tot steun zijn en dan naar mijzelf te kijken. Hoe groot was het verdriet. Onbeschrijfelijk groot. Het is dramatisch om als ouder je kind te verliezen. Een hartverscheurend verdriet, wat op geen enkele wijze goed te maken is. Het enige wat je kan doen is er zijn voor de ander.

Mijn eigen stuk daarentegen was ook een stuk van verlies. Pijn en verdriet uit dit leven. Pijn en verdriet uit vorige levens. Ik dacht dat ik het allemaal verwerkt had. Maar niets was minder waar. De rauwe pijn kwam keihard om de hoek zeilen en totaal onverwacht.

Pijn

Het was tijd om de pijn te ervaren, mijn verdriet te voelen en het voor eens en altijd aan te gaan. Ik realiseerde mij heel goed dat het oude pijn was. Onverwerkt oud trauma wat zoveel impact had op mij dat het voelde alsof ik mijn eigen kind had verloren. Deze pijn vroeg om aandacht, NU.

Wat had ik een verdriet, huilen, boosheid en woede. En toch weer de kracht vinden om verder te gaan. Het aan te gaan. Het te doorleven en het los te laten. Dankbaar dat ik de kennis heb om dit proces aan te kunnen.

Alles gebeurt met een reden denk ik altijd. De reden is mij niet altijd duidelijk. Wat ik wel weet is dat ik hierdoor weer anderen kan helpen. Emoties kunnen zo heftig en groot zijn, dat het een geschenk is als je het los laat.

Mocht ook jij overweldigd worden door heftige emoties en ben je even helemaal de weg kwijt. Weet dat het tijdelijk is.