Jackie: Elk nadeel heb z’n voordeel

Foto: Peggy und Marco Lachman-Anke, pixabay

Er zijn veel ondernemers die tussen wal en schip vallen . Ze willen wel vooruit maar weten niet hoe. Toen de regering de tegemoetkomingsregeling voor de ondernemers annonceerde leek het erop dat het een mooie levenslijn was.

Voor elke ondernemer was er immers 4000 euro ter beschikking om de eerste moeilijke tijd door te komen.

Door Jackie Crince Le Roy

Maar helaas voor vele kleine ondernemers niet. De ZZP’ers vielen massaal buiten deze regelingen. Een giga strop. Kleine ondernemers zijn kwetsbaar, werken vaak alleen en hebben geen directe collega’s waar ze mee samen werken. Ze zijn vaak bezig met overleven. Geen inkomsten en wel uitgaven. Dit heeft velen in de problemen gebracht. Het heeft een situatie gecreëerd waar stilstand is ontstaan.

Bij stilstand is er geen beweging meer, geen creativiteit. De anders zo creatieve ondernemer ziet geen mogelijkheden meer. En gaat ten onder aan de stapels frustraties van beloftes en rekeningen.

Een situatie waar je niet in terecht wilt komen.

Door stilstand kom je in een vacuüm terecht. Alles valt je zwaar en je ziet geen mogelijkheden. Sommige zitten zo klem dat ze ervan in depressie geraken. Andere zijn pisnijdig, voelen zich niet gezien en gehoord. De creativiteit is gestagneerd en alles zit muurvast. Wat is er nu nog mogelijk?

Beweging en muziek

Door zelf beweging in je situatie te brengen kan de energie weer gaan stromen. In beweging zijn geeft ideeën, geeft energie en je gaat weer doen. 

In eerste instantie gaat het erom dat je fysiek in beweging komt. Dat je letterlijk alles van je af gaat schudden. Dat je dat gevoel van ‘ik ga ervoor’ weer terug krijgt!

Zet je favoriete muziek op, ga uit je dak en dans erop los! Zet jezelf in beweging. Beweeg op het ritme van de muziek. Knal die deuren en ramen open! Laat de stofnesten je huis en hoofd uitwaaien en ervaar het verschil. Langzaam maar zeker komt die verandering in je, alles wordt helderder!

Oké, daarmee is er nog niets veranderd in je bedrijf, wel met jezelf. Je creativiteit kan weer gaan stromen. Het is tijd om te gaan kijken naar andere mogelijkheden.

Alles op een rijtje

Zet het eens op een rijtje: Wat lever je voor dienst of product. Wat zou je anders kunnen doen. Hoe kun je inspelen op de huidige situatie waardoor je wel weer aan het werk kunt en omzet kunt draaien.

Je kunt veel zelf doen. Praat met collega’s, kijk om je heen, kijk eens hoe anderen zichzelf weer in de markt zetten en hoe jij daar door geïnspireerd kunt raken. Ga naar een coach leg je situatie voor en krijg met paar gesprekken totaal nieuwe inzichten waardoor je nieuwe stappen zet.

Het is een vervelende periode, waar het soms een hard gelag is. Echter wanneer jij je creatieve ondernemers geest weer laat draaien, kun je weer succesvol zijn.

‘Elk nadeel heb z’n voordeel, zeg ik maar – Johan Cruijf’