Jackie: De gezellige december maand

dec 07 2019, 10:00 Spiritualiteit
kertsman cc0 pxhere
Als je de reclames moet geloven, is december de gezelligste maand van het jaar. Het is vroeg donker en overal steekt men de lichtjes vroeg aan.
Er wordt gesproken over wat gaan we eten, welke cadeautjes en wie moeten we vragen.

Door Jackie Crince Le Roy

De beelden moeten ons overtuigen dat het gezellig is. Stapels folders vallen in de bus. Bedrijven schreeuwen om onze aandacht met allerlei artikelen, de een nog mooier dan de ander. Van klein tot groot proberen ze de klanten binnen te halen met dat beeld dat alles in december zo gezellig is.
De druk die er op de mensen ligt is hoog. Er zijn zoveel beelden (eisen) waar we aan moeten voldoen en de gevoelige mens komt klem te zitten. Daarnaast is er de niet te vergeten familiedruk. Je doet toch wel mee he? Oh je hebt t beloofd. En het is zo gezellig.
En weer voel je verplicht mee te moeten doen. Want doe je t niet dan heb je gefaald. In dit patroon leven velen van ons. Eigenlijk geen zin hebben in al het ‘gedoe’ en dan uiteindelijk toch maar kiezen voor de goede lieve vrede.

Je denkt aan iedereen behalve aan jezelf

Herkenbaar voor vele die zichzelf altijd op de laatste plek zetten. ‘Als de anderen het maar leuk hebben’ is hun motto. Maar wanneer is het dan jouw tijd? Ik hoor en zie om mij heen dat er veel haast en stress is. Men vindt het normaal. Ik hoor regelmatig; hoort erbij he?!
Nou nee, dat vind ik niet.
Jezelf op de laatste plaats zetten is een soort gewoonte geworden om niet naar jezelf te hoeven kijken. Het is namelijk makkelijker om te rennen en vliegen dan even stil te staan bij wat jij wilt en hoe jij je voelt. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die met de kerst een familie bijeenkomst hebben. Het hele jaar zien ze elkaar amper, gaan elkaar uit de weg en met de kerst, ja dan is alles goed.
Dit is een sprookje want het gaat niet goed. De onderliggende stromingen zijn er toch. De spanningen bouwen zich op en het is niet voor niets dat rond de feestdagen de politie overuren draait. Het heeft allemaal te maken met keuzes. Waar kies je voor? Wat is voor jou belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je het echt leuk hebt?

Tijd voor bezinning

Even pas op de plaats. Sta stil bij wat jij wilt en wat goed is voor jouzelf en je gezin. Goed plannen is hierbij de sleutel. Laat ruimte in je agenda over voor onverwachte gebeurtenissen.
Relax. Neem een massage, een healing, ga mediteren, ga naar de sauna en laat de boel de boel. Dit geeft ruimte in je lichaam en de stress glijdt weg. Het geeft kracht om stappen te zetten in ontspanning. Je zult merken dat alles makkelijker gaat.
De moraal van dit verhaal is: Laat je niet verleiden door de mooie reclames of door de pressie van familieleden dat je een spelbreker bent. Blijf bij jezelf en vraag je af wat voor jou goed voelt. En doe dat!