Dit weekend is het grootste minigolfweekend van Nederland in Doorwerth

Foto: Duno

In de vakantietijd is voor velen een partijtje midgetgolfen geen ongebruikelijk uitje, maar voor een niet onaanzienlijk aantal mannen en vrouwen is ‘minigolf’ ‘hun’ sport.

Zeker ook in Doorwerth waar op Sportpark de Waaijenberg een prachtige minigolfbaan te midden van de weelderige bossen ligt. Op die locatie vindt dit weekend het grootste minigolf-evenement van Nederland plaats, waar de top van Nederland strijdt om de prijzen, waarbij de organiserende vereniging een geducht woordje meespreekt.

43 jaar

Hoewel de ontspanning er zeker ook is, is de ‘gezonde’ wedstrijdspanning ook wel degelijk aanwezig en schalt er wel eens een kreet van teleurstelling door de al snel weer heldere lucht. Maar gelukkig voert de blijdschap en de voldoening, na weer ‘een hole in one’ de boventoon. DUNO-secretaris/wedstrijdleider Wilbert van Helmond hoort en ziet het met genoegen aan.

“De vereniging bestaat inmiddels alweer 43 jaar en het toernooi is uitgegroeid naar het grootste en kwalitatief best bezette evenement van Nederland in deze sport. Wij hebben in de loop der jaren, mede door de goede organisatie, maar misschien nog wel belangrijker, de kwaliteit van onze banen een mooie naam opgebouwd.”

Dat dat zo is bewijst het aantal deelnemers, die veelal voor de officiële inschrijving al een mail naar van Helmond sturen om alvast aan te kondigen dat zij zeker bij de volgende editie weer aanwezig zullen zijn. “Ook nu is de zaterdag-wedstrijd met ca. 60 deelnemers weer prima bezet en wordt het zondag a.s. nog veel drukker. Dan staat de koppelwedstrijd op het programma. Er hebben zich al meer dan 40 koppels ingeschreven. Dat betekent dus een deelnemersveld van ruim 80 spelers en speelsters.”

Internationaal

De thuisclub levert een niet onaanzienlijk aantal deelnemers, waarvan velen ook meedingen naar de diverse titels. ,,Ja, DUNO heeft veel talentvolle spelers. Gelukkig dienen er zich nu ook jeugdige talenten aan. Bijvoorbeeld de 14-jarige Carina Dijkers. Maar ook bij de categorie van 18-45 jaar gaan er DUNO-spelers naar Internationale kampioenschappen.”

“Zo gaan Rik Peeters en Mathilda van Huenen naar de Wereldkampioenschappen, dat later in het seizoen in China wordt gehouden. Dat zijn grote toernooien, waarbij de spelers veelal tien dagen van huis zijn. In de regel wordt er een dag of zeven op locatie getraind en duren de wedstrijden vaak drie dagen.”

“Dat vereist nogal wat voorbereiding en training. Wat dat betreft staat DUNO ook internationaal zeker op de minigolfkaart. We zijn inmiddels al enkele jaren de grootste minigolfvereniging, maar beschikken bij Duno ook over de grootste damesgroep van Nederland.”

Niet alleen uit de regio

Illustratief voor ‘de naam’ die DUNO in de loop der jaren heeft opgebouwd is, dat de ledenlijst niet alleen bestaat uit spelers vanuit de nabije regio. ,,Nee, we hebben zelfs leden die regelmatig vanuit bijvoorbeeld Apeldoorn en zelfs vanuit Leeuwarden naar Doorwerth afreizen. Om te kunnen spelen op een geweldige baan en zeker ook om te spelen met spelers van niveau.”

Bij de bestuursleden is dat al niet anders. “Onze voorzitter (Sietse van Zandvoort) komt uit Apeldoorn, Rick Peeters onze penningmeester uit Nijmegen, Dick van den Brink, verantwoordelijk voor Technische Zaken uit Arnhem en Bertus Kwint uit Ede is verantwoordelijk voor het beheer van de bar. Ik ben, als secretaris, de enige die uit Doorwerth komt.”

Van Helmond wil benadrukken dat het verenigingsbestuur weliswaar van belang is, maar de club vooral drijft op de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers. “Wij kunnen niet zonder en kunnen zeker nog extra ‘handjes’ gebruiken. Dat is bij elke vereniging natuurlijk ook zo. Maar wij bij DUNO hebben zeker niet te klagen. De vereniging bloeit en heeft kwaliteit. Maar ook de recreatieve speler of speelster bieden wij alle gelegenheid om te genieten van deze mooie sport. Ook dat is een categorie die geniet van deze omgeving, de baan en hun sociale contacten.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden