Walk4Veterans: Airborne Angels lopen 75 km voor een hulphond

Foto: Renkum Nieuws

Drie Renkumse dames, verenigd in de Airborne Angels lopen dit jaar mee met Walk 4 Veterans. Een jaarlijkse sponsorloop om meer veteranen die lijden aan PTTS een hulphond te kunnen geven.

Alice, Anita en Devi lopen de 75 km niet in één keer, ze hebben 75 dagen om de 75 kilometer te volbrengen. Gisteren, Veteranendag 2020 was de aftrap, 12 september moeten ze de 75 volbracht hebben.

PTTS

Alice en Anita twijfelden geen moment toen Devi vroeg of ze mee wilden lopen met Walk4Veterans. Alledrie komen ze, hoe kan het anders in de gemeente Renkum, in aanraking met de Tweede Wereldoorlog en zijn veteranen.

“De veteranen van 75 jaar geleden hadden ook PTSS als gevolge van de oorlog.” vertelt Devi, “alleen de term PTSS was nog niet bekend, maar ik heb genoeg veteranen horen vertellen over hun maten die na de oorlog verdwenen om nooit meer iets van te vernemen en de last die zij ook na al die jaren nog voelen. Het terugkomen naar hier, hun strijdgebied, werkt helend.”

Volgens Devi iets wat voor jongere veteranen niet is weggelegd, maar een hulphond wel, mits er voldoende geld voor is. Het kost nog al wat, de hond moet geschikt zijn, speciale training krijgen, de veteraan leren kennen die hij moet helpen. Daarna is er dan nog begeleiding. Extra opvang als nodig is maar het is het waard. Een goeie, getrainde hulphond kan er voor zorgen dat een gekwelde veteraan weer mee kan draaien in het gewone leven.

Veteranenhond

“Ik heb uit eigen ervaring meegemaakt hoe een hond iemand met PTSS heeft kunnen helpen. In dit geval was het een toevallige ontmoeting. Een goede vriend met ernstige PTSS klachten en een mishandelde hond. Er waren binnen een halve dag geen grotere vrienden meer te vinden. Allebei last van nachtmerries, deze lieve hond haalde mijn vriend uit zijn nachtmerries maar andersom gebeurde dat ook. Zo mooi. Honden doen zoveel goed, zelfs als ze niet getraind zijn!”

Een ervaring die zeker een motivatie is om deze 75 kilometer te lopen. Een veteranenhond is 24/7 een buddy voor de veteraan én ontlast zijn thuisfront,hij:

  • herkent de signalen van een herbeleving en maakt zijn baas wakker;
  • zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen;
  • zorgt voor ontspanning en afleiding bij woede of angst;
  • trekt zijn baas weg bij stressvolle situaties.

Een veteranenhond is 24/7 een buddy voor de veteraan én ontlast zijn thuisfront.

“Klinkt simpel, maar o zo belangrijk.” Anita en Alice knikken instemmend. De 75 kilometer wordt verdeeld en met twee keer in de week 5 km te lopen, moeten de dames op 12 september de 75 hebben volbracht.

Sponsoren

Wil jij team Airborne Angels helpen door een donatie over te maken? Je donatie gaat direct naar de organisatie. De donaties worden opgeteld en Alice, Anita en Devi, hopen dat de inwoners van de gemeente Renkum hun willen helpen zo veel mogelijk geld voor een veteranenhond bij elkaar te lopen.

De dames zijn te volgen via de Facebookpagina Airborne Angels lopen voor een hulphond en worden regelmatig bijgestaan door hun eigen (lees Anita’s) ‘hulphonden’ Sam en Bo.

Airborne Angels

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen