Try-out de Vrije Tafels van Oosterbeek met Paul Scholten

Foto: Vrije Tafels Oosterbeek

Oosterbeek – Ook in Oosterbeek en Arnhem stromen de stortbuien soms door de straten, staan woudreuzen op instorten en kunnen starters geen betaalbaar huis vinden. We hebben allemaal te maken met de grote thema’s van deze tijd. Maar waar vinden we de oplossingen?

Bekende sprekers als Jan Terlouw, Kathleen Ferrier en Paul Scheffer hebben daar duidelijke ideeën over. Die delen ze tijdens een verzorgd diner in de Concertzaal Oosterbeek. Na de lezingen is er uitgebreid tijd voor discussie aan tafels van zes. De avond wordt samengevat door een gespreksleider.

Succesvol

Joost Röselaers is een van de initiatiefnemers van De Vrije Tafels van Oosterbeek. Hij heeft als predikant in Londen een succesvolle reeks lezingen met dezelfde thema’s georganiseerd. Nu is hij predikant van de Remonstrantse Kerk Oosterbeek. Daarnaast publiceert hij opiniestukken over maatschappelijke thema’s in de landelijke dag- en weekbladen. Hij heeft een groot netwerk opgebouwd.

‘We willen een maatschappelijk debat op gang brengen over de grote thema’s van deze tijd. De grote vragen zijn ook morele vragen: je pakt ze aan door je geweten te laten spreken, zegt Ramsey Nasr in zijn boek De Fundamenten.’

Wat zegt mijn geweten?

Daarom is de vraag ‘Wat zegt mijn geweten?’ de leidraad voor de eerste serie van drie lezingen. De sprekers onderzoeken samen met de zaal wat het geweten is en wat het van ons vraagt. Schrijver en politicus Jan Terlouw zal vertellen welke rol het geweten speelt in zijn denken. Politica en schrijfster Kathleen Ferrier vertelt hoe de verhalen van anderen een stem kunnen geven aan ons geweten. Publicist Paul Scheffer neemt zijn boek Alles doet mee aan de werkelijkheid als uitgangspunt. De drie avonden zijn gepland in het najaar.

Ook voor de tweede serie is een thema gekozen: Wat verbeeld ik me? Joost Röselaers: ‘Verbeelden is een werkwoord met vele beelden. Het betekent: iets weergeven, of hetzelfde op een andere manier laten zien. Kunstschilders verbeelden hun werkelijkheid. Je geeft dus eigenlijk jezelf weer. Met de vraag Wat verbeeld ik me trekken we die vraag breder: wat verbeelden wij ons als groep, als samenleving, als Nederlanders, Europeanen, wereldburgers?’ Voor deze serie in het voorjaar van 2022 is Reinier van Lanschot, de oprichter van Volt, gestrikt.

Praktische informatie

De avonden vinden plaats in de mooie Concertzaal van Oosterbeek. De eerste avond op 1 september is een try out met oud-burgemeester Paul Scholten van Arnhem en ondernemer Eline Leijten, over de hervorming van het landsbestuur. Alle avonden beginnen om 18 uur met een borrel en kennismaking.

Kaarten zijn te koop bij boekhandel Meijer en Siegers in Oosterbeek of online bij de Concertzaal Oosterbeek. concertzaal-oosterbeek.nl/tickets Wie een serie van drie avonden in een keer afneemt, krijgt korting.

Uiteraard zijn de avonden coronaproof: je zit op anderhalve meter afstand aan tafels van zes. Meer informatie: devrijetafelsvanoosterbeek.nl/ of via facebook.com/VrijeTafels.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen