Zinderende zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Foto: Mike Bink

Arnhem – Op de vierde editie van de zinderende Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum staan de zintuigen centraal. Van zaterdag 29 juli t/m vrijdag 11 augustus kunnen bezoekers de zomerse sferen in het museumpark zelf ervaren door hun zintuigen in te zetten tijdens de speciale Zomerroute die dwars door het museumpark voert.

Op diverse locaties zijn vragen te beantwoorden door de zintuigen in te zetten. Luister, voel, hoor, proef en kijk; elk goed antwoord verdient een stempel. Zijn er minimaal acht stempels verzameld? Dan kun je bij de Bakkerij terecht om je smaakpapillen te testen.

zinderendeOp en rondom de pleinen in het museum is er voor iedereen iets te zien en te doen, met muziek, doe-activiteiten voor kinderen, rondleidingen, workshops en lekker eten & drinken bereid en geserveerd vanuit authentieke foodtrucks en natuurlijk de frietbakkerij, poffertjeskraam, pannenkoekenherberg en ijssalon Venezia, om maar enkele te noemen.

Van de ene kant naar de andere kant van het museumpark? Reis mee in één van onze authentieke trams, die rijden namelijk de hele avond. Zomeravonden in het Openluchtmuseum, een avondje uit voor het hele gezin.

Programma Zomeravonden:

zinderendeZintuigenroute

Nieuw deze editie is de Zintuigenroute. Bij binnenkomst ontvangt de bezoeker een programmaboekje Zomeravonden met daarin een plattegrond en de zintuigenroute. Op verschillende locaties langs deze route kunnen zintuigenvragen beantwoord worden. Geuren raden, blind voelen, zoekplaatjes, luisterspelletjes en proefhappen. Bij een goed antwoord krijgt je een stempel, zijn er acht stempels verzameld dan wacht een lekkere verrassing.

De route leidt langs onder andere de scheepswerf, het Chinese restaurant, de Stellingmolen uit Delft, de wasserij uit Overveen, het schooltje uit Lhee en de papiermolen. Zo ervaar je het hele museumpark in één avond, Nederland in een notendop.

Workshops

Er zijn diverse workshops waar bezoekers gratis aan kunnen deelnemen. Op het weitje naast de Smederij vindt de workshop Landart maken plaats, waar bezoekers gezamenlijk een Landart kunstwerk opbouwen, met natuurlijke materialen uit het museumpark. Bezoekers vanaf 12 jaar hebben de mogelijkheid om in de Picknickloods -onder professionele begeleiding- hun eigen zeep te maken, van natuurlijke materialen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

zinderende(Familie)activiteiten

Het Kindererf -de plek voor gezinnen met kinderen- is tijdens de Zomeravonden geopend. In de vrolijke en interactieve presentatie Feest! leer je alles over de diverse feesten die in Nederland worden gevierd. Ook op het Kindererf: Zorg voor elKAARTJE. Ons jaarthema Zorg voor elkaar zit soms in kleine dingen. Laten weten dat je aan iemand denkt, bijvoorbeeld. Maak met behulp van een lichtbak, foto’s en aquarelverf hier zelf een (ansicht)kaartje en stuur het op. Voor opa, oma, buurman of juf. Of… voor een onbekende oudere!

zinderendeAlle leeftijden zijn welkom in de Vlaamse schuur op het Kindererf.

In Loods Goes zijn korte animatiefilms te zien over de Avonturen van Anansi de spin. Anansiverhalen zijn sprookjes uit West-Afrika -met een hoofdrol voor Anansi de spin- die door de slavernij onder meer in Suriname, de Antillen en het Caribisch gebied terechtkwamen. Ze werden doorverteld van generatie op generatie. Daardoor zijn in de loop van de eeuwen vele varianten van de verhalen ontstaan. In Loods Goes zijn een aantal van deze avonturen in animatiefilms te zien. Ook worden er Anansiverhalen verteld en is er materiaal om zelf een Anansi te knutselen of te kleuren.

Iedere Zomeravond om 17.00 en om 18.30 uur vertrekt er een gratis rondleiding Cultuurgewassen, waar je o.a. alles leert over oude cultuurgewassen en het gebruik van planten om bijvoorbeeld mee te verven, of om touw van te maken. Verzamelen bij het klaphek naar de Oude Cultuurgewassenstrook naast het Picknickplein.

Zomeravondmuziek

Zonder de Bronco Brothers geen Zinderende Zomeravonden. Het populaire muzikale duo verplaatst zich over de pleinen en verrast het publiek met hun uitgebreide repertoire van jazz, pop, reggae en rock ’n roll. Meezingen is gewenst!

Op het Picknickplein draaien de mannen van Plaatjes vullen Gaatjes een lach op je gezicht met o.a. happy rock-’n-roll, lome bossanova en goede én foute disco gecombineerd met hits van nu.

zinderendeComfortabel picknicken met vrienden en familie op de pleinen

Op het Zaanse Plein, het Picknickplein en het plein voor herberg de Hanekamp is het goed toeven, in de zomerse setting van het museumpark. Lekker eten en drinken geserveerd vanuit foodtrucks en hun eigen horecapunten. Met leuke activiteiten in de buurt, om van te genieten of om mee te doen.

Op het plein voor herberg de Hanekamp ervaar je de magische wereld van tweevoudig winnaar Nederlands Kampioenschap goochelen Janse Heijn, op het Picknickplein draait een nostalgisch mini-reuzenrad en in het bos naast het Zaanse Plein luister je naar de ijle klanken van het glasorgel, ooit razend populair in de 18e en 19e eeuw. Laat je betoveren en ontdek waarom mensen er vroeger gek van werden.

Praktisch

De Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum vinden plaats van zaterdag 29 juli t/m vrijdag 11 augustus 2023. Voor de Zomeravonden is een speciaal ticket beschikbaar geldig van 15.00 tot 21.00 uur. De tickets geven toegang tot het reguliere park (open tot 17.00 uur) en de Zomeravonden. Bezoekers die al voor 15.00 uur in het museumpark zijn mogen gewoon blijven. Zij hoeven geen apart ticket te kopen.

Entreeprijzen: Volwassenen: € 10,- (exclusief parkeren) kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 5,- kinderen t/m 3 jaar: gratis Gratis entree voor houders van een Museumkaart, vipkaart van de VriendenLoterij en voor Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Zomeravond tickets kunnen online worden gekocht of ter plekke aan de kassa. Reserveren is niet verplicht maar wordt op prijs gesteld.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen