Oosterbeek dit weekend omgetoverd tot het Gelderse Wenen

06 aug 2022, 18:32 Uit
2022 08 06 18h29 30
via Schubert Stichting
Een interview met Tobias Borsboom (pianist) en Simon Mulder (voordrachtskunstenaar) die samen met Hanna Yoo (projectmanager) het initiatief namen voor het Schubert Festival in Oosterbeek.
Op 6 en 7 augustus wordt Oosterbeek omgetoverd in het Gelderse Wenen en kan het publiek 200 jaar teruggaan in de tijd.

Waarom hebben jullie gekozen voor Oosterbeek?

Borsboom
: We zochten voor ons festival een plek die midden in de natuur staat maar die ook een mooie zaal heeft. Concertzaal Oosterbeek is een historisch en monumentaal gebouw met een prachtige akoestiek. Het bos eromheen is sprookjesachtig en het is een verademing om daarin te wandelen.
Mulder
: Al eeuwenlang heeft deze omgeving kunstenaars geïnspireerd, denk aan de kunstenaarskolonie van Oosterbeek. We vonden het mooi om bij die traditie aan te sluiten en een festival te organiseren waarin alle disciplines van muziek, theater, poëzie en schilderkunst samenkomen.

En wat is de aanleiding om een festival te organiseren dat helemaal aan Schubert is gewijd?

Borsboom : Het is dit jaar 225 jaar geleden dat de Oostenrijkse componist Franz Schubert werd geboren. Natuurlijk was het een heel andere tijd, maar ook toen leefde men in een spannend tijdsgewricht. Mensen probeerden rust te vinden in de natuur en alle componisten uit die tijd schreven daar liederen over. En natuurlijk heeft Schubert ook veel liefdesliederen gecomponeerd. Die raken je meteen in het hart.

Jullie gaan zelf ook optreden op zondag. Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten?

Mulder
: Samen met het Feest der Poëzie speel ik de première van de voorstelling ‘Aan den dichterlijken Rijn’ over Johannes Kneppelhout. Hij was bewoner van landgoed De Hemelsche Berg en richtte de Concertzaal Oosterbeek op voor zijn beschermeling Jan de Graan, een jonge violist die helaas overleed nog voordat hij de concertzaal kon inwijden. Daarnaast steunde Kneppelhout de schilder Gerard Bilders en had hij een intieme correspondentie met dichter-predikant Peter de Génestet. Het is ongelofelijk dat één man zich zo inzet voor verschillende kunstenaars, daarom is onze voorstelling een eerbetoon aan deze mecenas.
Borsboom
: Ik speel samen met acteur Rens van Hoogdalem de voorstelling ‘Schubert/Schober’ over deze twee vrienden. Naast vriend was Schober ook bedenker van de Schubertiades (salonavonden waarin verschillende deelnemers musiceren en voordragen, red.), librettist, impresario. Ook trok Schubert zelfs bij hem in op momenten dat hij dakloos was. Het was een bijzondere vriendschap waarin Schuberts muziek zowel verbindende factor als splijtzwam was. Deze vriendschap en rivaliteit wordt belicht met scherpe dialogen, humorvolle scènes en live pianomuziek van Schubert.
Op 6 en 7 augustus vinden de vier voorstellingen van het Schubert Festival plaats in Concertzaal Oosterbeek. Ook is er een gratis poëziewandeling beschikbaar vanuit de VERS-app die door de Hemelsche Berg gaat. Tickets via hetgeldersewenen.nl of aan de deur.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .