Aankomst niet als gepland maar ze staat er: de Horsa Assault Glider

Niet altijd alles gaat zoals gepland maar als het uiteindelijke doel slaagt, dan is de pech die je had, ook niet meer belangrijk: de Horsa Glider staat op haar tijdelijke plek naast De Naald in Oosterbeek.

Meteen bij het uitrijden bij de Poort van voormalig vliegbasis Soesterberg ging het mis: bij het weghalen van een pilaar vergat iemand te melden dat er daarmee vier dikke schroefkabels uit het wegdek staken.

Stop

De eerste wagen reed er net langs maar degene met het rompdeel van de Horsa, niet. Lekke band. Tien meter uit de poort stond ie stil. De Horsa vleugel reed door naar Oosterbeek. Voor de mannen die de romp begeleiden werd het wachten. Toen hulp arriveerde, bleek de beste man in de veronderstelling te zijn dat de lange oplegger een reserveband mee had. Maar dat was niet zo…

Besloten werd om één van de assen omhoog te zetten, daar een goeie band te verwisselen met de lekke voor. Daarna was het wachten op de mannen van de KMAR die uit Oosterbeek moesten komen. Toen ze er waren kon de Horsa eindelijk op weg.

Op de A28 kwam ineens de as, met de lekke band, naar beneden. Na dat hersteld te hebben ging de stoet verder maar hij kwam een tweede keer naar beneden. Zo ging het niet natuurlijk.

Rijkswaterstaat erbij, nieuwe band erop en gaan

(naar verluid bleek het missen van gewicht op de as er voor te zorgen dat die weer omlaag ging tijdens het rijden, red)