Verlaat en nat startsein restauratie van watermolen Kwadenoord 1

Op woensdag 26 maart heeft Landgoed Quadenoord het startsein gegeven voor de restauratie van watermolen Kwadenoord 1. Helaas kon dit vanwege de Corona-maatregelen toen niet officieel gevierd worden.

Maar op donderdag 4 juni werd dat dunnetjes overgedaan met een aantal genodigden. In vier groepen werden zij rondgeleid waarbij er van alles verteld werd over het al gedane werk aan de watermolen. Voor het eerst in dagen regende het weer eens, en goed ook, maar dat boeide niemand, de watermolen die gerestaureerd gaat worden was een nat pak zeker waard.

Het is een precies en bijzonder project om aan te werken en dat begint al met het uitzoeken van het hout, zoeken en meten voor de juiste maat boom. Bart Wassingmaat wist daar alles over te vertellen

Kwadenoord

De watermolen (‘Kwadenoord – 1’), oorspronkelijk gebouwd als papiermolen, ging ooit door brand verloren. De molen werd

watermolen
Kwadenoord 1 nog volop in bedrijf

herbouwd in steen als graanmolen. Om economische redenen raakte de watermolen echter uit gebruik en in verval. Ooit bevonden zich negen watermolens in het Renkums Beekdal. Hoewel dit erfgoed vrijwel geheel is verdwenen, bleef de ruïne van de watermolen ‘Kwadenoord-1’ gespaard.

Het landgoed heeft decennia lang gezocht naar mogelijkheden om de watermolen te herstellen. Met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Gelderland kon een haalbaarheidsonderzoek worden uitgewerkt. Met dit als basis heeft het landgoed middelen kunnen verwerven om de restauratie daadwerkelijk te kunnen starten.

Op dit moment is 80% van het benodigde budget binnen en is er voldoende vertrouwen om het werk voort te zetten. Maar restaureren kost een hoop geld, gelukkig is er steun maar dat is niet genoeg, wil je helpen de watermolen te redden? Lees dan ookRed de overgebleven watermolen van Quadenoord of ga direct naar de donatie paginaRed de watermolen in Renkum.