Start Airborne Herdenking 2021: we herdenken ook dit jaar met afstand

Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – Woensdag 1 september werd bij het Airborne museum door de vier burgemeesters van de Airborne-gemeenten het officiële startsein gegeven van de Airborne Herdenking 2021.

De burgemeesters van de gemeenten Renkum, Overbetuwe, Arnhem en Ede liepen hiervoor onder de Airborneboog door en hesen de vlaggen.

Thema Airborne herdenking 2021

Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Samen vertellen wij het verhaal van Operatie Market Garden: het verhaal van september 1944, maar ook het verhaal over de impact die het vandaag de dag nog heeft. In 2019 stonden we massaal stil bij de 75ste herdenking van Slag om Arnhem met een speciaal en uitgebreid programma. De aandacht voor alle herdenkingen en bijeenkomsten was enorm. Dit jaar herdenken wij 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier vanwege de coronapandemie.

De Airborne herdenkingen vinden plaats, maar zijn ook dit jaar weer in aangepaste vorm en op uitnodiging. De Poolse en Britse veteranen zijn niet aanwezig. De veteranen kunnen thuis de herdenkingen meebeleven via tv en streaming door Omroep Gelderland en RTV Arnhem. Het herdenken van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem doen we dit jaar op afstand. Bij de herdenking en luchtlandingen in Ede is publiek welkom in beperkte mate.

Airborne 2021

Dit jaar is anders dan andere jaren, maar ook dit jaar is het belangrijk om in september bij de Slag om Arnhem stil te staan. De focus ligt bij deze aftrap op de Airborne Regio als belevingsgebied. Samen met partners, TVAN en LRE wordt een platform gecreërd, waarmee het verhaal van de regio en de gemeenten kan verbinden met de toeristische community, lokaal, regionaal, landelijk en internationaal. Dit jaar is wandelen het thema. Wandelen is in coronatijd de beste (en was een periode lang de enige) manier om kennis te vergaren over de Airbornegeschiedenis.

Nu er weer meer kan, wordt geprobeerd de Airbornewandelingen door de gemeenten/regio te koppelen aan een bezoek aan musea, met overnachtingen en aanbod van horeca. Elke gemeente heeft een eigen verhaal. Samen vormen deze het verhaal van onze regio, van een historische gebeurtenis die een ongekende impact heeft gehad op het verloop van de oorlog in Nederland en daarmee op onze vrijheid.

Reportage Veluwezoom In Beeld

Zie ook: Arnhem-veteranen maken film voor vrienden in Nederland en zie ons dossier: Airborne Herdenking 2021 om op de hoogte te blijven.

♦♦♦

 

 

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen