Traditie speldjes voor de bloemenkinderen nieuw leven ingeblazen

21 sep 2020, 20:45 Veluwezoom In Beeld

Ooit, toen veel veteranen de herdenkingen rond Market Garden bezochten, was het een traditie dat zij spelden meenamen om aan de kinderen te geven.

Vooral de bloemenkinderen die op zondag op de begraafplaats zouden zijn. Ze zouden allerlei soorten spelden krijgen van de diverse regimenten en het werden verzamelobjecten. Maar ergens tussen de jaren dat veteranen minder kwamen, vervaagde deze traditie. Maar dankzij de inspanningen van Charlie McColgan, zijn maten van The Airborne Forces Riders , Frans Ammerlaan en Hans Kelderman van de The Market Garden Foundation is deze traditie hersteld.

Airborne Forces Riders

De Airborne Forces Riders zijn een groep motorrijders die allemaal ex-militairen zijn en herdenkingsdiensten bijwonen in de UK en andere landen. Sinds enkele jaren nemen ze deel aan een herdenkingsrit naar Oosterbeek en omgeving, en waren ze vorig jaar aanwezig op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek voor de 75ste herdenkingen.

received 679615122635497

Tijdens die dienst op de begraafplaats ontmoette een van hen, voormalig para-ingenieur Charlie McColgan en vice-president van The Riders, een van de bloemenkinderen: Kiki. Aan het einde van de ceremonie zette hij zijn baret op haar hoofd. 'Daar leek ze heel blij mee te zijn,' zei Charlie.

Kort daarna kwam hij op het idee om alle bloemenkinderen op een bijzondere manier te bedanken. Hij verzamelde vele honderden kastanjebruine baretten en hoopte volgend jaar elk kind er een te geven. Dit werd besproken met Stichting Market Garden die rondvroeg in de omgeving. Het idee werd om verschillende redenen geannuleerd en een ander idee ontstond: een speldje voor alle bloemenkinderen en afgelopen zondag was het zover.

Charlie en Kiki ontmoetten elkaar weer. Deze keer niet op de begraafplaats maar bij het beeld van de soldaat en het bloemenmeisje om de speld van Charlie in ontvangst te nemen. De speld kreeg meteen een mooi plekje op haar baret.

Zie reportage van de Veluwezoom In Beeld bovenaan.

dsc 0154
Devi M van Hellesem