Waar zijn de MUP’s (Menstruatiemiddelen UitgiftePunten) te vinden

Foto: tampons, SouthernSun, Pixabay

Gemeenteraadslid Rita Weeda (PvdA) nam het initiatief voor een motie over Menstruatiearmoede en MUP’s. Het college nam die motie over en ging voor de realisatie de samenwerking aan met stichting Armoedefonds.

Op diverse plaatsen in de gemeente Renkum zijn inmiddels Menstruatiemiddelen UitgiftePunten aanwezig. In deze zogenaamde MUP’s liggen pakjes maandverband en tampons die vrouwen en meisjes gratis mee mogen nemen. De elf MUP’s bevinden zich o.a. in dorps- en wijkhuizen, in de bibliotheek, bij de Voedselbankuitgiftepunten en op het Dorenweerd college.

MUP'sVerstrekken van gratis menstruatieproducten

Iemand die in armoede leeft, moet keuzes maken wat hij/zij wel of niet koopt, zelfs tussen producten die de basis zijn voor een gezond en menswaardig bestaan, bijvoorbeeld menstruatieproducten of groente/fruit. Menstruatieproducten zijn een basisvoorziening en essentieel voor de gezondheid. Bovendien kunnen meisjes en vrouwen sociaal en maatschappelijk blijven participeren tijdens de menstruatieperiode.

Daarom verstrekt gemeente Renkum gratis menstruatieproducten aan meisjes, vrouwen, non-binaire en transgender personen, uit huishoudens die een gezamenlijk totaal inkomen hebben van maximaal 150% van het wettelijk sociaal minimum (WSM) of die hulp krijgen bij schulden. Om deze gratis menstruatieproducten te bekostigen, heeft de gemeenteraad een budget opgenomen in de begroting van 2023-2026.

Samenwerking met Stichting Armoedefonds

Stichting Armoedefonds regelt en coördineert voor de gemeente Renkum de inkoop van de menstruatieproducten en de distributie MUP'sdaarvan naar de menstruatieproducten uitgiftepunten. Zij hebben al ervaring met de uitgifte van gratis menstruatieproducten aan de doelgroep in andere gemeenten. Gemeente Renkum ging een samenwerkingsovereenkomst aan met het Armoedefonds.

Menstruatieproducten uitgiftepunten (MUP’s)

De MUP’s zijn op locaties waar de doelgroep komt en kan worden bereikt. Het grootste deel van de MUP’s is openbaar toegankelijk. De uitdeelpunten van de Voedselbank en het Dorenweerd College verstrekken de gratis menstruatieproducten alleen aan hun eigen cliënten of leerlingen. De organisaties bepalen zelf, hoe zij de menstruatieproducten aanbieden, bijvoorbeeld in een kastje of mand.

Bij het uitgiftepunt hangt een A4 met uitleg in verschillende talen. Wanneer het maandverband en de tampons bijna op zijn, bestellen de MUP’s gratis nieuwe producten bij het Armoedefonds.

Bibliotheek Oosterbeek  Openbaar  Generaal Urquhartlaan 1 

6861 GE Oosterbeek

Pluryn locatie Jan Pieter Heije  Openbaar  Utrechtseweg 316 

6862 BC Oosterbeek

Ons Middelpunt  Openbaar  Mozartlaan 2 

6865 GB Doorwerth

Dorenweerd College  Eigen leerlingen  Dalweg 5 

6865 CZ Doorwerth

Vluchtelingenwerk Oost  

Nederland (Renkum)

Openbaar  Groeneweg 12 

6871 DD Renkum

Voedselbank Neder-Veluwe  (Renkum) Eigen cliënten  Uitgiftepunten in Renkum, Doorwerth en Oosterbeek
Voormalige Albert  

Schweitzerschool

Openbaar  Goudsbloemstraat 2 

6871 WB Renkum

Pro Persona Wolfheze  Openbaar  Pleinen Wolfheze 2 

6874 BE Wolfheze

Huisartsenpraktijk Heelsum  Openbaar  Utrechtseweg 47 

6866 CJ Heelsum

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen