Kabinet scherpt regels voor winkels tijdens lockdown aan

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Het kabinet scherpt de regels voor winkels tijdens de lockdown van de komende weken verder aan.

Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen openblijven.

Dat staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.

Burgemeesters opgelucht

De burgemeesters zijn “erg gelukkig” met het besluit van het kabinet om de regels aan te scherpen waaronder winkels open mogen zijn tijdens de lockdown. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft dat gehoord tijdens overleg met de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.

Er was verwarring ontstaan over welke winkels open mochten zijn de komende weken. Bedrijven als Action kondigden aan hun deuren ook weer te gaan openen omdat ze ook deels levensmiddelen verkopen. De lockdown duurt nog tot 19 januari.

Volgens de nieuwe regels mogen alleen winkels open zijn die voor de lockdown 70 procent van hun omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen, drogisterijproducten (minus cosmetica en parfums) en diervoeding. Het ministerie van Economische Zaken gaat de nieuwe regels nog goed doorgeven aan de winkels, zei Grapperhaus. De lokale overheden moeten dan zorgen dat de regels worden nageleefd.

Lees ook: Deze winkels blijven open tijdens de strenge lockdown

Bron: Nieuws.nl