Officieel eerste schop in de grond voor glasvezelnetwerk

Foto: DM van Hellesem

Renkum – Op vrijdag 23 juli zetten wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum, Piet Grootenboer van DELTA Fiber Netwerk en Robin Janzen van BAM Telecom bv samen een eerste schop in de grond. De aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Renkum was al eerder begonnen en gaat hiermee officieel van start.

Officieel want de BAM is eerder al begonnen met graven en er ligt al zo’n 15 kilometer aan glasvezelkabel in de Renkumse grond. En dat gaat goed. Volgens wethouder Mulder zijn er in het begin wat klachten geweest omdat de stoeptegels niet helemaal goed waren teruggeplaatst. “Maar dat was na een telefoontje ook zo weer opgelost.” vertelt ze. Aan de Hogekampseweg tegenover Doelum waar de officiële handeling plaatsvindt hoeft er niet op de stoeptegels gelet te worden. Hier gaan de kabels onder het gras.

schopOndanks dat het de eerste keer is dat wethouder Mulder in een graver zit, haalt ze toch nauwgezet de grijper door de grond om achtereenvolgens, zonder veel te knoeien, de ‘eerste’ schep grond naar boven te halen.

Aanleg glasvezel start

Wethouder Mulder was vanaf het eerste moment betrokken bij de campagnes. “In Renkum zijn de graafwerkzaamheden al goed zichtbaar. De straten kleuren oranje met graafploegen. Ik ben blij dat inwoners en ondernemers in Renkum binnenkort supersnel en betrouwbaar internet tot hun beschikking hebben. Het afgelopen jaar hebben we ervaren hoe belangrijk dat is, zowel zakelijk als privé. Hier hebben ook de toekomstige generaties de komende jaren veel profijt van. Een goede verbinding is niet weg te denken in de technologische ontwikkelingen”.

Renkum op Glasvezel ambassadeurs

“Een campagne in coronatijd is niet makkelijk maar met een groep ambassadeurs en vanuit het bewonersinitiatief Renkum op Glasvezel hebben wij veel bewoners kunnen informeren over het glasvezelnetwerk van de toekomst. Dat nu de schop in de grond gaat is een mooi vervolg op deze campagne”, vertelt Daisy Meekes van het campagneteam.

Ook directeur Grootenboer spreekt woorden van lof voor het bewonersinitiatief, net als voor de gemeente Renkum. Hij noemt de campagne in Renkum daarom zelfs bijzonder, terwijl DELTA Fiber Netwerk natuurlijk al heel wat campagnes achter der rug heeft. Nu dat de echte aanleg begint, wenst hij alle BAM-medewerkers veel succes met de aanleg, al weet hij zeker dat het goedkomt.

Thuiswerken is een blijvertje

Directeur DELTA Fiber Netwerk Piet Grootenboer spreekt zijn dank uit naar de gemeente waarin wederzijds vertrouwen in het verglazen van dit deel van Nederland van belang is geweest binnen het samenwerkingsproces. “We verglaasden immers het omliggende buitengebied en Renkum is daar een logisch vervolg op”. Het is nu investeren in het glasvezelnetwerk zodat ook de volgende generaties hiervan kunnen profiteren. Het blijkt weer dat thuiswerken een blijvertje is. Het aantal online vergaderingen is zo goed als verdubbeld. Met glasvezel kunnen de inwoners van Renkum met z’n allen tegelijk gebruik maken van internet, bellen of tv kijken”.

schopMeer dan 100 km graven

In opdracht van DELTA Fiber Netwerk legt aannemer BAM Telecom bv het glasvezelnetwerk van de toekomst aan. “Voordat we kunnen beginnen vindt er uitgebreid onderzoek plaats. De instemmingen van de gemeente zijn binnen, alle grondonderzoeken en NGE’s (Niet Gesprongen Explosieven) zijn onderzocht. We kunnen nu beginnen”, aldus Robin Janzen. “Er wordt circa 100 kilometer gegraven door de woonkernen. Ruim 5500 woningen worden gepasseerd waarvan de eerste 2500 woningen al zijn geschouwd. Zij hebben een abonnement afgesloten en gaat dus gebruik maken van de glasvezeldiensten”.

Point of Presence

Naar verwachting worden eind oktober twee Point of Presence (PoP) geplaatst. Eén in de Bart Crumstraat in Heelsum en de ander op de Europalaan in Renkum. In de gemeente Renkum zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 de duizendste geactiveerde huisaansluiting worden gerealiseerd. Het ziet er naar uit dat alle aangemelde bewoners in het tweede kwartaal van 2022 aangesloten zijn op het netwerk.

Samenwerking

Zowel BAM Telecom bv als DELTA Fiber Netwerk bedanken de inwoners én ambassadeurs van de gemeente Renkum. Zij wensen bouwend Nederland en iedereen een fijne samenwerking toe en een prettige bouwvakantie. Na de bouwvakantie hervatten de graafwerkzaamheden.

schop

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen