Jansen Kapsalon en Pruiken al 94 jaar een begrip in Heelsum

Bert voor de vrolijke kinderhoek
Bert voor de vrolijke kinderhoek
Foto: DM van Hellesem

Heelsum – Er zullen weinig mensen zijn die nog weten hoe Heelsum eruit zag zonder Jansen Kapsalon en Pruiken. Maar liefst 94 jaar geleden startte de kapsalon in 1928 aan de Utrechtseweg 49 en is daar nooit meer weggegaan.

Partnercontent

Het is ook altijd een familiebedrijf gebleven. De heer A. Jansen opende de salon waarna het werd overgenomen door diens zoon T. Jansen. Tegenwoordig wordt de kapsalon gerund door Bert Jansen, die het weer van zijn vader overnam.

Experts in pruiken

Jansen Kapsalon en Pruiken is verre van een gewone kapsalon. Bert is ook zorgverlener. Naar hem worden mensen met een medische indicatie gestuurd die hun haar, tijdelijk of definitief, hebben verloren. Zo’n 60 jaar geleden was het wel anders vertelt Bert: “Een pruik was een modeverschijnsel in de jaren ’60 en iedere vrouw had er wel één. Niemand had echt een pruik nodig maar dit is veranderd. Nu worden ze alleen aangekocht omdat er een medische oorzaak voor is. Goed, we hebben natuurlijk ook sinterklaas en carnavalspruiken liggen maar dat zijn eigenlijk nog de enige pruiken die mensen voor hun plezier kopen.”

Endemol Producties weet kapsalon Jansen overigens ook goed te vinden als zij pruiken nodig hebben. Leuke gedachte bij een volgende productie op toneel of televisie dat je hoogstwaarschijnlijk naar een Heelsumse pruik zit te kijken!

Zo gewoon mogelijk

“De meeste mensen willen gewoon graag hun eigen haar terug. Iets compleets anders? Nee, dat komt soms wel eens voor maar het is een hele aanslag als je, je haar verliest. De meesten willen dus graag zo normaal mogelijk doorgaan.” Dat is iets dat tegenwoordig ook goed mogelijk is.

“We kunnen altijd aan die wens voldoen.” vervolgt Bert, “Er zijn pruiken van natuurlijk haar maar die hebben zonder uitzondering een lange levertijd. Die worden echt op maat gemaakt voor iemand. Haar voor haar wordt ingezet en dat heeft gewoon tijd nodig. Een pruik met kunsthaar is veel sneller leverbaar en daarom wordt daar vaker voor gekozen.”

Een pruik gemaakt van kunsthaar is bijna niet van echt te onderscheiden, het voelt zelfs zo. De hoogwaardige kunstvezels zijn in iedere haartint denkbaar en deze pruiken zijn makkelijker te onderhouden. Afhankelijk van je wensen en de kwaliteit zijn sommige haarwerken zelfs met twee dagen al te leveren.

In alle rust

pruikenJe haar is altijd prominent aanwezig en die haardos kwijtraken, hoe lang of kort die ook is, is verschrikkelijk. Dat geldt niet alleen voor vrouwen. Ook al is het wellicht normaler, of in ieder geval, geaccepteerder, voor mannen om kaler te worden naar mate ze ouder worden, ook voor hen kan haarverlies problemen geven. Bert levert daarom ook niet alleen pruiken maar alle denkbare haarstukken, natuurlijk met alle mogelijkheden die de pruiken ook bieden.

In een aparte hoek die af te schermen is van de rest van de kapsalon worden de cliënten in alle rust goed geadviseerd. Niet alleen het advies is belangrijk, ook luisteren. “Iedereen heeft een ander verhaal en hoewel ik natuurlijk zieke mensen help die misschien wel op het akeligste punt in hun leven staan, vind ik mijn werk hierdoor ook heel mooi. Ik kan zo veel voor ze betekenen. Je oude haardos weer terug terwijl je toch erg ziek bent, zorgt ervoor dat je je minder ziek hoeft te voelen. Het is erg fijn om mensen hun uiterlijk weer terug te geven en zich, al is het maar een klein stukje, beter te laten voelen.”

Ook jouw eigen kapsel hoe jij wil

Natuurlijk kun je bij kapsalon Jansen ook terecht met je eigen haar. Zowel kinderen in de vrolijke kinderhoek, als vrouwen en mannen kunnen hun haar geknipt en gekapt krijgen zoals zij willen. Bij mannen kan ook de baard en snor getrimd worden. Vrouwen kunnen er terecht voor een bruidskapsel, make-up en ook het epileren en verven van wenkbrauwen behoord tot de mogelijkheden.

En natuurlijk kleuren. Je haar deels of helemaal in een andere kleur. Welke kleuren? “Alle kleuren!” lacht Bert. Want de trends worden op de voet gevolgd en je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken maar wordt het wel eens ‘zo gek’? “Nou dat valt erg mee hoor maar met een paar tinten verschil laat je iemand er al heel anders uitzien. Soms hebben mensen heel duidelijke wensen qua kleur en stijl en soms komen ze binnen met: ik wil iets anders en ik weet niet wat. Het is erg leuk om samen met de client iets moois van hun kapsel te maken.”

Lockdown en mondkapjes

Maar het hoeft voor Bert echt niet altijd een uitdaging te zijn. Jansen Kapsalon en Pruiken kan rekenen op een vaste schare klanten die heus niet alleen uit Heelsum komen. Soms staat hij zelf te kijken waar ze vandaan komen. De gemeente Renkum is een kunstenaarsgemeente en in Heelsum zit de kunst ook in de kapsels. De kelder staat vol met ruim 90 jaar kappersvak, een klein museum. Jarenlang draaide Bert mee in de top bij shows en verkreeg er diverse prijzen mee, die bewaarde hij allemaal. Nog altijd gaat hij met zijn team naar grote shows.

“Gelukkig kan dat weer.” zegt Bert. Als zorgverlener zag hij de corona uitbraken steeds aankomen. De zorg werd als eerste afgeschaald en als verlengde in verschillende zorgprocessen daalde het aantal doorgestuurde patiënten. Het stilzitten tijdens de lockdown was niet eenvoudig en het gedoe toen de kappers daarna weer open mochten met alle maatregelen was ook niet altijd leuk.

“Wat moet, dat moet en veiligheid staat vooral hier voorop. Met onze patiënten is voorzichtigheid altijd geboden, voor ons was het daarom niet heel vreemd om beschermd te werken. Iemand die ziek is, is erg kwetsbaar en je wilt niet dat iemand iets oploopt dus we zijn er aan gewend.” Toch is Bert blij dat er geen maatregelen gelden en hij hoopt dat dit zo blijft zodat hij door kan gaan met wat hij het liefst doet. Op naar de 100 jaar!

Stageplaats

Jansen Kapsalon en Pruiken biedt ook stageplaatsen. Ben jij op zoek naar een gezellige stageplek waar je alles kunt leren over het kappersvak? Stuur je sollicitatie met CV naar [email protected] of bel voor informatie met Bert Jansen 0317-312410.

Kapsalon Jansen

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen