Smurfit Kappa Parenco verhoogt salarissen niet; acties in voorbereiding

Foto: 112 Nieuws Wageningen e.o.

Renkum – De directie van papierfabriek Smurfit Kappa Parenco is niet ingegaan op de eisen van vakbonden FNV en CNV om de salarissen van de ca 270 werknemers te verhogen.

Een ultimatum liep gisteren, 22 mei om 18:00 uur af.

Loon omhoog

Het laatste aanbod van de directie, een structurele loonsverhoging van 7,5% per 1 april 2023 en een eenmalige uitkering van 1,9% van het salaris, werd door de werknemers unaniem afgewezen.

FNV en CNV eisen een eenjarige cao, per 1 april dit jaar. Daarin moeten de lonen omhoog met 14,3% (bijna dubbel zoveel als het aanbod). Ook wil de vakbond automatische prijscompensatie (APC), waardoor de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

Er zou ook een betere RVU-regeling (Regeling vervroegde uittreding) moeten komen waardoor oudere werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Ook wordt er een aanvulling van het geboorte- en ouderschapsverlof naar 100% van het loon verwacht.

Groot bord geplaatst

“De werknemers zijn teleurgesteld over het laatste bod van de directie. Het lijkt veel, maar in de praktijk valt het eindbod tegen. In de vorige cao moesten medewerkers nog pas op de plaats maken uit angst voor slechte cijfers. Achteraf vielen de cijfers reuze mee. Afgelopen jaar is door de fabriek goed gepresteerd. De fabriek in Renkum is zelfs uitgeroepen tot ‘’plant of the year’’. Een forse loonsverhoging is daarom meer dan gepast.”

“Inmiddels is het ultimatum afgelopen en bereiden de leden van de vakbonden de eerste acties voor. Werknemers staan in de startblokken om actie te voeren. Vandaag zijn de eerste ludieke acties op touw gezet. Door medewerkers van het bedrijf is een groot bord geplaatst waarop zij de directie wijzen op het magere loonbod.”

Bij een fabriek op ‘champions league niveau’ hoort geen amateursalaris. ‘DA’S LOGISCH’

“In de loop van de week zullen verdere acties volgen.” aldus actievoerders.

Volgens een woordvoerder van de FNV is de directie inderdaad niet ingegaan op eisen van zowel FNV als CNV. Daarom zullen er acties volgen. “Er zullen eerst wat ludieke acties volgen. Vandaag, morgen maar daar zal het publiek waarschijnlijk nog weinig van merken.” Over het soort acties zijn geen uitspraken te doen. Wel zijn de bonden in overleg voor hardere acties later deze week.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen