Papierfabrikant Smurfit Kappa fuseert met WestRock uit VS

Foto: Renkum Nieuws

De Ierse papierfabrikant Smurfit Kappa, met ook veel fabrieken in Nederland zoals in Renkum, gaat samen met zijn Amerikaanse branchegenoot WestRock.

Door de fusie ontstaat een bedrijf dat jaarlijks zo’n 32 miljard dollar aan verpakkingskarton verkoopt.

Maatje groter

Smurfit Kappa is de grootste papierfabrikant van Europa en in Nederland onder andere actief met negen kartonfabrieken die samen ruim duizend werknemers hebben. Wereldwijd werken zo’n 47.000 mensen voor het papierbedrijf. WestRock is met 58.000 werknemers nog een maatje groter en geldt als de op een na grootste producent van verpakkingen in de Verenigde Staten.

Door samen te gaan hopen de bedrijven te profiteren van elkaars sterke positie op de Europese en Noord-Amerikaanse markt voor verpakkingskarton. Kostenvoordelen moeten daarbij ook voor hogere winsten zorgen. Dat helpt ook om extra geld vrij te maken om te investeren in verdere groei.

De samensmelting, die de directies van beide bedrijven dinsdag unaniem hebben aanbevolen bij aandeelhouders, komt op een moment van vertraging in de kartonindustrie. Door de economisch zwakkere tijden en dalende koopkracht van consumenten stijgt de vraag naar verpakkingen voor bijvoorbeeld online bestelde producten minder hard dan voorheen.

Verpakkingskarton

De snelle groei van onlineshoppen zorgde er in de voorgaande jaren juist voor dat papierfabrikanten steeds meer in verpakkingskarton investeerden en minder in papier voor bijvoorbeeld kranten of tijdschriften.

Smurfit Kappa wees in 2018 nog een overnamebod van een ander groot Amerikaans bedrijf af. De Ieren vonden een ongevraagde bieding van branchegenoot International Paper toen te laag.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen