De laatste versoepelingen van de regering die ons allemaal meer vrijheid moeten gaan geven, gaan voor veel mensen niet snel genoeg. Er zijn grote zorgen, het water staat vele al aan de lippen, de bovenlip wel te verstaan.
"Ik maak mij heel veel zorgen." zegt Peter Snapper, voorzitter van de ondernemersvereniging Renkum Centrum. "We hebben de geplande Renkum Bomvol recent gecanceld. De organisator (Sparkle Event-redactie) zou nu moeten beginnen met de voorbereidingen maar dat gaat gewoon niet." In 2019 werd de laatste Renkum Bomvol georganiseerd. Sparkle Event is een bedrijf die misschien niet veel mensen kennen maar zij lopen wel op de evenementen die door het bedrijf georganiseerd werden. Zo'n bedrijf die achter de schermen van winkeliers werkt. Minder zichtbaar maar net zo hard geraakt als de winkeliers en horecamensen die we allemaal kennen.
"Er komt meer bij kijken dan je denkt. Je leest overal dat ondernemers gecompenseerd worden maar die compensaties zijn bij lange na niet genoeg, voor niemand!"
Winkeliers en horecaondernemers hebben naast hun eigen woonlasten, ook de lasten van hun zaak. Die lopen, net als iedereens woonlasten gewoon door. Als er zo'n 70% van je verlies gecompenseerd wordt, moet je zelf 30% ophoesten. Als je dat maand, na maand, na maand moet doen dan snapt iedereen wel dat, afhankelijk van je reserves, de bodem snel in zicht komt. En neem ook het opmaken van de reserves niet te licht. Dat betekent dat nodige investeringen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe oven omdat de huidige op instorten staat of een andere vloer omdat de gaten in je 30-jaar oude winkelvloer vallen, niet gedaan kunnen worden. Spaarpotten worden aangeboord, rekeningen leeggehaald, pensioenpotjes, ver voor hun tijd, leeggemaakt.
"Ik ben echt bang dat hier ook in Renkum, ondernemers failliet gaan en er nog meer lege winkels komen." De ondernemers zijn blij met de aandacht die de gemeente voor hen heeft maar toch schreven zij afgelopen donderdag een brandbrief
naar burgemeester Agnes Schaap. "We kregen vrijwel meteen antwoord van de gemeente." vertelt Peter: "We gaan deze week in gesprek met de burgemeester, telefonisch of via Zoom, dat bekijken we nog."
De brief is geen protest noch een aantijging dat de gemeente de ondernemers niet zou steunen. "We zijn blij dat we met de andere ondernemersverenigingen (Ondernemend Oosterbeek, Unicum en TOPinuwregio-redactie) zo snel tot een goeie brief zijn gekomen en konden versturen."
In Nederland overwegen vele ondernemers die nog niet open mogen, dinsdag hun deuren te openen. Peter is blij dat drie Renkumse horecaondernemers, Campman, Bender en Oude Post met een gezamenlijke post op Facebook meldden niet mee te doen met de aanstaande actie.
Hoe graag wij als Horecaondernemers onze terrassen maar vooral ons restaurants willen openen. Zullen wij toch uit veilig -en gezondheidsoverweging dinsdag niet mee doen met de actie. Wij staan zeker wel achter het punt dat er iets moet gebeuren. En ja, het kabinet moet hier ook zeker iets mee doen!!! Maar om dinsdags hier nu een boete voor te riskeren daar hebben wij als restaurants uit Renkum geen zin in. Wij zijn zeker open voor een heerlijke take away maar onze terrassen blijven nog even gesloten! Wij kijken uit naar uw komst.
---> Uit eten aan je eigen tafel? In de gemeente Renkum kan het gewoon <---
De boete is 4.000 euro. Een groot bedrag als je de laatste maanden alleen verlies hebt geleden. Een bedrag dat ook Robert van Silfhout van Schoonoord in Oosterbeek niet kan ophoesten en volgens hem, is de actie een beetje verkeerd begrepen. "Het is niet de bedoeling dat we de terrassen gaan openen voor gasten! Het terras gaat open, we dekken de tafels en spannen er een rood/wit lint omheen maar er mag dus niemand gaan zitten. We zijn open met de take-away. Het is bedoeld als ludieke actie om aandacht te vragen"
Hij is het hele weekend aan het sjouwen geweest met etalagepoppen die hij op de stoelen gaat plaatsen. "Ik heb die opgehaald Bij Boutique 12 uit Oosterbeek en Dreamdresses in Arnhem." Deze winkels mogen woensdag weer beperkt open en vinden het erg leuk om op deze manier de horeca te ondersteunen.
De ondernemers in de gemeente Renkum kunnen dus absoluut rekenen op elkaar. "Ik hoop dat de Renkumse horeca-collega's ook mee doen." zegt Robert en hij laat een brief zien die door de afdeling Arnhem/Renkum van de Horecabond is verstuurd waarin de actie verduidelijkt wordt.
Restaurant Campman doet dat in ieder geval niet. In de eerste plaats omdat dit morgen, 2 maart helemaal niet uitkomt. Campman is een heel andere horecaonderneming als Schoonoord vertelt Franck Campman: "Als ik in deze tijd een terras wil openen in dit jaargetijde dan zal ik eerst allerlei investeringen moeten doen aan overkappingen en heaters die we nu niet hebben." Met een lopend restaurant is een terras, die altijd afhankelijk is van weersomstandigheden, er goed bij te doen. Maar alleen het terras?
"Sja, daar hebben wij niet zo heel veel aan. Ik ga liever beperkt open! Natuurlijk gaat het terras open zodra dat kan, iedereen staat hier te springen om weer vol aan de slag te gaan. Maar met alleen een terras, daarmee zijn wij er niet, we willen open!" Aan de maatregelen willen de Renkumse horecaondernemers zich dus wel houden maar ze willen weer open. Moeten open! Met de bereidheid om alle maatregelen die ze moeten nemen van de overheid voor ieders veiligheid uit te voeren.
Winkeliersvereniging INretail liet deze week weten naar de rechter te stappen om heropening van alle winkel
s te eisen. “Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open”, benadrukken de winkeliers. Ze vinden dat winkels best veilig open zouden kunnen.
Intussen is de schade voor ondernemers enorm, becijfert INretail. Momenteel zijn nog 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers staan er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt volgens de organisatie een kaalslag met “enorme maatschappelijke en economische gevolgen”.
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters
die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de ‘routekaart’ die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.
Toch vinden ze dat de besmettingen te hoog zijn voor verdere versoepelingen. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch
vindt ook ludieke acties van de horeca onverstandig maar andere burgemeester staan er heel anders in en vertrouwen op de horecazaken en dat zij zich aan de regels houden én geen mensen op hen terras laten zitten. In Renkum hoeft men daar dus niet bang voor te zijn.
Wim Kersten, voorzitter van Ondernemend Oosterbeek, heeft net zulke grote zorgen als dat er in Renkum leven. "Er moet iedere maand geld bij hoor! Wij zijn blij met iedere cent die binnenkomt." Voor zijn boekhandel Meijer en Siegers springt hij bij wijze van spreken nog voor een postzegel de auto in om die af te leveren. Maar hoe het allemaal weer goed moet komen? Ook hier onbegrip over de versoepelingen. Maar protest, toch opengaan, 4.000 euro riskeren en daarmee een burgemeester, een gemeente die absoluut begrip heeft voor de situatie daarmee dwingen tot handhaving?
Nee, dat is de bedoeling niet. Ook Wim laat merken erg tevreden te zijn over de steun en begrip vanuit de gemeente. "Maar zij kunnen niks. Het beleid maakt het kabinet maar burgemeester Schaap, is wel de directe, maar ook enige weg voor ons naar dat kabinet. Er moet gewoon iets gebeuren want zo gaat het niet langer meer."