Renkums initiatief ‘Blijf in je kracht’ 3e plek Bert Huiskamp AIF prijs

Inge met de bos bloemen
Foto: Blijf in je Kracht

Het Renkumse initiatief ‘Blijf in je Kracht’ van fysiotherapeute Inge Blom heeft de derde plaats van de Bert Huiskamp AIF prijs gewonnen daarmee € 2.500,- te besteden aan het initiatief zelf of een opvolgende activiteit

Inge Blom van fysiotherapiepraktijk De Waag in Renkum is blij verrast: “Sowieso al door de nominatie. We zijn gekozen vanuit een stuk of 60-70 door het Agis Innovatiefonds gesubsidieerde projecten. En toen stonden we ook nog eens in de top 3, samen met het Trimbos Instituut en Pharos! De nominatie was al een enorme opsteker en nu de derde prijs winnen, geweldig!”

Blijf in je kracht

Bert HuiskampZe is trots en terecht: het was Inge’s idee om het ouderenproject ‘Blijf in je Kracht’ op te starten. Het is een gezamenlijk project van diverse eerstelijns zorgverleners, welzijnsmedewerkers, mantelzorgers en verder iedereen die in contact komt met ouderen in Renkum en Heelsum. Het project richt zich met name op ondervoeding en sarcopenie. Sarcopenie is iets wat hoort bij het ouder worden en is een ongunstige lichaamssamenstelling die ontstaat omdat spiermassa en spierkracht afnemen.

Zo gaat er aandacht naar beweging en voeding maar ook naar het langer en vooral zo comfortabel mogelijk, thuis kunnen blijven wonen.

‘Leuk’ oud worden. Niet alleen in lichaam maar ook in geest. Mee blijven doen in de maatschappij hoort daarbij. Inge heeft het voor elkaar gekregen de neuzen van diverse organisaties dezelfde kant op te laten wijzen. Zo is de gemeente Renkum betrokken evenals het Sport- en Beweegteam, het Huis van Renkum en Renkum voor Elkaar, buurtdiensten zoals Hulpdienst voor Elkaar en de Zonnebloem.

Daarnaast diverse eerstelijns zorgverleners als huisartsen, tandartsen, wijkverpleging, diëtisten en verschillende professionals als fysio-, ergo-, podo-, bekkenbodem-, huid-, oefen- en logopedie therapeuten.

Blijf in je kracht richt zich vooral op mensen van 65 jaar en ouder. Ook als je 70 of 80 bent kun je echt nog verbetering bewerkstelligen om terug in je kracht te komen (of te blijven). Kijk hier voor meer info –> Blijf in je Kracht

Juryrapport

De Raad van Toezicht heeft, samen met de Raad van Bestuur van het Agis Innovatiefonds besloten een prijs uit te reiken aan een impactvol project uit de afgelopen jaren. Deze prijs is tevens een eerbetoon aan Bert Huiskamp, voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van het Agis Innovatiefonds.

De jury van het Agis Innovatiefonds, die onder andere uit Bert Huiskamp bestaat, beoordeelde de initiatieven op

  • de mate van maatschappelijke impact door het versterken van de regie en autonomie van mensen;
  • het onderscheidend vermogen;
  • De betrokkenheid van ervaringsdeskundigen of mensen uit de doelgroep die het betreft.

Over ‘Blijf in je kracht’ zegt de jury:

Het hoofddoel van dit project is te bevorderen dat 65 plussers al dan niet met een beperking langduriger zelfredzaam kunnen blijven en richt zich op langdurige sociale participatie en preventie van sarcopenie en/of ondervoeding.

Dit is een mooi initiatief dat aansluit bij de juiste zorg op de juiste plek voor een doelgroep die tussen wal en schip dreigt te raken. Er is veel energie gestoken in het betrekken van de stakeholders en de resultaten zijn zeer de moeite waard. Er wordt weliswaar al veel vanuit gemeentes gedaan om ouderen zelfredzaam te houden, maar dit initiatief onderscheidt zich doordat er zoveel partijen betrokken en aangehaakt zijn. De eerste resultaten wijzen verder daadwerkelijke impact voor betrokken mensen uit. Een kans voor het project is dat het nog meer over de daadwerkelijke voeding mag gaan, en tevens kan meer aandacht besteed worden aan gemeenschappelijkheid, zoals samen voeding bereiden en eten.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden