Vilente start pilot met Wolk, heupairbag voor ouderen

Foto: Vilente

Vilente is gestart met een pilot met de heupairbag Wolk, een innovatieve oplossing voor het voorkomen van heupfracturen bij kwetsbare ouderen.

Tijdens de pilot dragen 10 bewoners met een verhoogd valrisico deze inmiddels bewezen airbag op de heup, onder hun kleding.

Initiatiefnemer en fysiotherapeut bij Vilente Koen Geurtsen: “Een gebroken heup heeft enorme impact op de oudere die ten val is gekomen en zijn naasten. Daarnaast zien wij als vakgroep fysiotherapie dat een dergelijke breuk veel extra zorguren met zich meebrengt. De heupairbag zorgt voor een zachte landing als je valt. Dit voorkomt heupfracturen. Zo kan een bewoner zich vrij en zeker bewegen.”

Kwaliteit van leven

wolk“We draaien eerst proef voor een periode van zo’n drie maanden bij locaties Pieter Pauw in Wageningen en De Pleinen in Ede”, aldus Geurtsen.

“Zo kunnen zowel bewoners als collega’s de voordelen ervaren en er ervaring in het gebruik mee opdoen. Kwaliteit van leven en het behoud van eigen regie vinden wij als organisatie erg belangrijk voor bewoners en cliënten. Daarom staat onder andere valpreventie hoog op de agenda. Van familie en naasten krijgen wij nu al positieve reacties op het inzetten van de heupairbag, omdat zij zich vaak zorgen maken dat hun dierbare zal vallen.”

Wolk: veilig, comfort en gemak

Martijn Pepping van Wolk: “Vallen is een groot gezondheidsprobleem bij ouderen. Dit heeft landelijk zo’n 70.000 ziekenhuisopnames tot gevolg, 25.000 daarvan zijn veroorzaakt door een gebroken heup. Wij werken nauw samen met zorgorganisaties, want zij zijn ten slotte de ervaringsdeskundigen. Deze samenwerking heeft al een aantal aanpassingen opgeleverd ten gunste van zowel de veiligheid als het draagcomfort en gebruikersgemak. Mooi dat ook Vilente aan de slag gaat met de Wolk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen