Een bloemetje voor mantelzorgers met hulp van lokale bloemisten

Debby Bosman van Renkum voor Elkaa
Foto: Renkum voor Elkaar

In het kader van de landelijke Dag van de Mantelzorg 10 november organiseert Renkum voor Elkaar, in samenwerking met enkele lokale bloemisten, een bloemetje voor een hart-onder-de-riem actie voor mantelzorgers in de gemeente Renkum.

Voor deze actie kan men zich (laten) aanmelden.

Van een bloemetje word je blij

Debby Bosman, sociaal werker bij Renkum voor Elkaar, maakt duidelijk waarom deze actie vooral nu zo nodig is. “Veel mensen dragen langdurig zorg voor iemand uit het gezin, de familie of de omgeving. Een zieke, of kwetsbare naaste die hulp nodig heeft. Dat vinden deze mantelzorgers vanzelfsprekend om te doen, tegelijkertijd kan het behoorlijk belastend zijn. Tijdens de coronacrisis is gebleken dat mantelzorgers het extra zwaar hebben.”

Volgens Bosman mijden zij nu de gebruikelijk contacten om de kwetsbare naaste voor wie zij zorgen niet te besmetten. “Soms wordt externe hulp daarom afgezegd”, vult zij aan. “Ook kan het gebeuren dat de hulpvrager minder dagdelen bij de dagopvang terecht kan. Dit alles leidt tot extra zorg en zorgen, in een situatie dat mensen door isolatie extra op zichzelf zijn aangewezen.”

Lokale bloemisten doen mee

Als bijzonder gebaar voor de zorg die mantelzorgers leveren, heeft Renkum voor Elkaar samen met De Oranjerie uit Renkum, d’Oude Bloemensmidse uit Heelsum, Bloemboetiek de Galerij uit Doorwerth en Bloemenhuis Klimop uit Oosterbeek een mooie bos bloemen samengesteld.

Mantelzorgers, die actief zijn in de gemeente Renkum, kunnen zich (laten) aanmelden voor deze hart-onder-de-riem actie. Aanmelden, max. 1 per huishouden, kan tot en met 10 november via tel. (088) 784 63 69 of via [email protected].

“Renkum voor Elkaar wil er zijn voor elke inwoner die in de knel komt en dus ook voor mantelzorgers”, geeft Bosman in haar afronding aan. “Zij kunnen via dezelfde gegevens met ons contact opnemen. Maar nu eerst dat bloemetje voor deze bijzondere mensen.”