Geen tien maar twintig wonderfoons voor ouderen met dementie!

Foto: Marko Wemmers

Geen tien maar twintig wonderfoons kunnen er aangeschaft worden na de donatie-actie op deze website voor mensen met dementie die in onze gemeente wonen! De actie liep gisteren af en uiteindelijk kwam er (iets meer dan) 1600 euro binnen!

Ongelofelijk, vinden Gé en Devi: “Dit hadden we echt nooit verwacht!”

De actie

twintig wonderfoonsAl voordat Gé een wonderfoon was gaan aanbieden aan Oranje Nassau’s Oord vonden de twee dat elke woongelegenheid voor dementerenden die er in de gemeente is, een wonderfoon moest hebben. Nadat de sympathieke Miep de omgebouwde telefoon samen met begeleidster Astrid, in ontvangst nam, was daar helemaal geen twijfel meer over. Een ruwe schatting werd gemaakt, tien dat moest genoeg zijn. Binnen een week was de helft van het benodigde bedrag al binnen. Het Peltfonds van de lokale PvdA vond het ook een mooi initiatief en zegde 750 euro toe. Daarmee kwam het aantal al boven de tien die het duo kon aanschaffen.

De actie liep door en er bleven bedragen binnen komen tot het laatste mooie bedrag van 240 euro door de stichting Dorpsplatform Renkum! Een fantastisch bedrag om de actie mee te beëindigen en waarmee er precies het dubbele aantal wonderfoons aangeschaft kunnen worden. Maker Marko Wemmers is meteen ingeschakeld om de laatste ouderwetse draaischijf telefoons om te bouwen naar wonderfoons.

En nu?

“Ja dat zijn er een hoop meer als waar we op hoopten!” zegt Gé blij. “We zijn meteen gaan rekenen en Devi heeft een aantal zorghuizen gebeld want als we er dan toch zoveel hebben, kunnen we de actie wel iets uitbreiden! Vilente en Zinzia hebben in Wageningen ook zorghuizen.” (Pieter Pauw, Vilente en Rumah Kita, Zinzia). Beide zorgorganisaties reageerden meteen enthousiast toen ze gebeld werden.

Zoveel? Wauw! Wat goed!

“Met dit aantal kunnen we er voor zorgen dat er op iedere afdeling of gebouw een wonderfoon is. In overleg omdat zij zelf beter inzicht hebben over het aantal wat fijn is om te hebben, hadden we er nog over. Beide organisaties vonden het ook heel belangrijk dat de wonderfoon overal waar nodig komt te staan. Ik heb daarop Het Schild gebeld in Wolfheze en gevraagd of zij er misschien ook belangstelling voor hebben. Nou, dat hadden ze wel! Erg leuk dat we hen ook een plezier kunnen doen en VM Staete in Oosterbeek kan er wel twee gebruiken, in iedere huiskamer één. Dan nog Het Gastenhuis Dreyeroord en het Rijnhuis van Beter Leven natuurlijk.”

“We vonden dat Opella, die ook zorghuizen voor ouderen met dementie in Wageningen, heeft net als Vilente en Zinzia, dan niet kon achterblijven. Ook daar was de reactie verrast en blij.” vertelt Devi “Fijn. Met dit geweldige resultaat hebben straks alle zorghuizen waar ouderen met dementie wonen op meerdere afdelingen, een gezellige wonderfoon!”

Gé is vooral nog steeds onder de indruk. Dat hij van een enkele wonderfoon voor ONO nu twee gemeenten kan voorzien van wonderfoons voor wie er zo van op kan vrolijken dat, had hij niet voorzien!