Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt dubbel fietslabyrint van Roparun Ede

Foto: Roparun Team Climax Ede

Samen fietsen door een prachtige omgeving terwijl je verblijft in het ziekenhuis. Dit maakt Roparun Team Climax Ede mogelijk voor oncologische patiënten door de schenking van een fietslabyrint met 2 fietsen aan het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Verpleegkundige Ruben Visser vertelt waarom deze fietsen zo belangrijk zijn voor de oncologische patiënten: ‘Door dit fietslabyrint komen de patiënten in beweging en blijven zij in conditie. Een optimale conditie is belangrijk om de behandeling, zoals een operatie, chemotherapie of radiotherapie, zo goed mogelijk te doorstaan. Ook is bewegen belangrijk om tijdens en na de behandeling weer beter in conditie te komen en sneller te herstellen.’

Mantelzorg fietst mee

Visser vervolgt: ‘Het is heel mooi dat wij op onze afdeling een dubbel fietslabyrint kregen. Dit sluit nauw aan bij ons mantelzorgproject. Bij dit project worden mantelzorgers actief betrokken bij de zorg voor patiënten die een grote darmoperatie ondergaan. Nu kunnen patiënten samen met hun naaste fietsen door een omgeving die zij zelf uit kiezen. En zij kunnen samen herinneringen ophalen.’

Hilde Buis, fysiotherapeut, vult aan ‘Bewegen is belangrijk voor je gezondheid en is ook heel waardevol als er geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven door een behandeling. Doordat je samen met een naaste door bijvoorbeeld je woonomgeving, je geboorteomgeving of favoriete vakantiegebied fietst, kun je herinneringen ophalen en wordt er leven toegevoegd aan de dagen’.

Leuk en uitdagend

Met het fietslabyrint zijn prachtige virtuele fietstochten te maken. Door de beelden op het scherm is het alsof de fietser door Parijs rijdt, door Rotterdam, Amsterdam, Ede, Wageningen, Arnhem, Nijmegen, over de Hoge Veluwe of op de hei. Er zijn meer dan 300 routes.
Het beeldscherm is aangesloten op een hometrainer. Het beeld past zich aan de snelheid van de fietser aan. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij op wil. Buis: ‘De fietsen zijn volledig in te stellen, dus kunnen al in een vroeg moment in de behandeling ingezet worden, ideaal om op zo’n leuke manier aan het herstel te werken!’

De Roparun

De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop met startlocaties in Parijs, Bremen en Almelo en een gezamenlijke finish in Rotterdam. Zo’n sportieve wedstrijd past heel goed bij de speerpunten Voeding en Bewegen van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Het geld dat wordt opgehaald tijdens de Roparun kent het bestuur van Stichting Roparun toe aan instellingen, goede doelen of projecten. In 2020 ging het evenement door corona helaas niet door. Maar voor Team Climax Ede was dat geen reden de inzameling van geld voor het goede doel te stoppen. Door onder andere de verkoop van loten, statiegeldacties en de verkoop van ‘lichtpuntjes’ is toch een mooi bedrag ingezameld. ‘Wij zijn blij dat we dit fietslabyrint met dubbele fiets hebben kunnen sponsoren voor de oncologische afdeling. Ons motto is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. We hopen hiermee daaraan een actieve bijdrage te hebben geleverd’ aldus Kees Kulik, één van de twee teamcaptains van Team Climax Ede.

♦♦♦