Bewoners van Rumah Kita in documentaire Lief Indië

De heer Brakkee
Foto: Still, Lief Indië

Wageningen – Bewoners van verpleeghuis Rumah Kita hebben een bijdrage geleverd aan een nieuwe documentaire. In de documentaire die als titel ‘Lief Indië’ heeft, is een belangrijke rol weggelegd voor krontjong-muziek.

Dit is een muzieksoort met onder meer invloeden uit de Portugese volksmuziek die ontstaan is in voormalig Nederlands-Indië. De documentaire is gemaakt door regisseur Joost Schrickx van Stichting Pelicula.

Lief IndiëMagisch vermogen krontjong-muziek

Verpleeghuis Rumah Kita is een van de vier verpleeghuizen van Zinzia Zorggroep. Rumah Kita is speciaal opgezet voor Indische en Molukse ouderen. De film laat zien hoe krontjong-muziek het magisch vermogen heeft om bij bewoners van Rumah Kita, lang vergeten beelden uit het verleden op te roepen. De soms blije en soms traumatische herinneringen van de bewoners geven een bijzondere inkijk in hun bewogen persoonlijke geschiedenis. De makers spreken van “de tijdloze troost van krontjong-muziek”.

Filmopnames bij Rumah Kita

Regisseur Joost Schrickx heeft met zijn filmcrew de afgelopen twee jaar filmopnames gemaakt in Rumah Kita. Zij maakten daarbij Lief Indiësfeerbeelden van de openbare ruimtes. Ook interviewden zij een aantal bewoners over hun vroegere herinneringen. De heer Brakkee is één van de bewoners die een bijdrage heeft geleverd aan deze documentaire. De opnames werden eind vorig jaar afgerond met het filmen van een krontjong-concert in Rumah Kita. De sfeer- en concertopnames in Rumah Kita en de interviews zijn nu samengevoegd tot een mooie en sfeervolle documentaire.

Première Lief Indië

De documentaire ‘Lief Indië’ wordt dinsdag 19 april 2022 in de middag voor het eerst vertoond in het restaurant van Rumah Kita. De bewoners, medewerkers en een aantal genodigden zijn daarvoor uitgenodigd. Diezelfde dag is er ’s avonds een besloten première van de documentaire te zien in bioscoop Heerenstraat Theater in Wageningen.

Andere vertoningen

Bioscoop Heerenstraat Theater heeft de documentaire in haar reguliere programmering opgenomen. Zie: Lief Indië | Heerenstraat Theater. Meer informatie over de documentaire en de vertoning ervan tref je aan via liefindie.nl.

Lief IndiëFilmbeschrijving Lief Indië

Lief Indië gaat over bewoners van Rumah Kita, een Indisch en Moluks verpleeghuis in Wageningen. De cultureel ambassadeur van dit verpleeghuis heeft als missie om de sfeer in het Verpleeghuis zoveel mogelijk te laten lijken op vroeger, toen Nederlands-Indië nog bestond. Veel van de bewoners woonden namelijk ooit – als kind of als volwassene – in dit Nederlands-Indië, dat tegenwoordig deel van Indonesië uitmaakt.

De herinneringen aan zowel prettige als traumatische gebeurtenissen uit die tijd zijn bij de meeste bewoners vervaagd. Dat verandert als er muziek, met name Indische krontjongmuziek, gespeeld wordt. Dan komen zelfs bij de meest vergeetachtige ouderen verhalen uit het Indische verleden als vanzelf naar boven. Deze verhaallijn van het verpleeghuis wordt verweven met de verhaallijn van de Indische krontjong-band Abadi.

Zij hebben als missie om het verdwijnen van krontjong-muziek als onderdeel van het Nederlandse cultureel erfgoed te voorkomen

De climax van de documentaire vindt plaats als Abadi een concert in het verpleeghuis verzorgt. De kijker krijgt tijdens het concert a.h.w. toegang tot de hoofden van de bewoners en realiseert zich hoeveel de muziek bij ieder van hen aan herinneringen oproept. Prettige maar ook minder prettige of zelfs traumatische herinneringen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen