Stichting mist tientallen zorgmedewerkers met recht op coronasteun

Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

Nog tientallen zorgmedewerkers of hun nabestaanden hebben mogelijk recht op een uitkering van stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). De stichting roept mensen op om zich aan te melden.

Het gaat om zorgmedewerkers of bijvoorbeeld schoonmakers in de zorg die op hun werk Covid-19 hebben opgelopen en daardoor op de ic zijn beland. Ook nabestaanden van zorgmedewerkers die overleden aan de ziekte kunnen zich aanmelden. Deze mensen kunnen respectievelijk 30.000 euro en 50.000 euro vergoed krijgen.

Bijdrage

De mensen kunnen zich aanmelden tot 31 december om een bijdrage te ontvangen. Inmiddels hebben zo’n 114 medewerkers die op de ic terechtkwamen hun bijdrage al ontvangen. Ook heeft de stichting al 20 keer geld uitgekeerd aan nabestaanden.

“Als we afgaan op de cijfers van het RIVM schatten we in dat zo’n tweehonderd zorgmedewerkers met Covid-19 op de intensive care terecht zijn gekomen en dat 34 zorgmedewerkers zijn overleden”, vertelt een woordvoerder van de stichting. “We denken dat de tientallen die overblijven misschien niet weten dat ze recht hebben op een vergoeding. Daarom doen we alsnog een poging om die doelgroep te bereiken.”

Ook kan het zijn dat mensen zich wellicht bezwaard voelen om een vergoeding aan te vragen, zegt de woordvoerder. “Maar dit geld kan hun financiële rust bieden. Zo is het ook bedoeld door de oprichters.” Twee chirurgen hebben het fonds in de eerste coronagolf opgericht en haalden bijna 4,4 miljoen euro via donaties op. Het ministerie van Volksgezondheid verdubbelde destijds dit bedrag. “Dit zijn mensen die echt een heftige tijd achter de rug hebben. Ze zijn lang bezig geweest met hun herstel. Door hun ziekte kunnen ze misschien minder of niet meer werken in de zorg.”

Steunfonds

Het FNV pleit al langer om ook een steunfonds op te richten voor zorgmedewerkers die langdurige Covid hebben opgelopen. Bij de vakbond hebben zich vooralsnog zo’n 4500 zorgmedewerkers gemeld die door de ziekte lang last ervaren van bijvoorbeeld kortademigheid, concentratieproblemen of vermoeidheid. Of deze mensen het resterende bedrag moeten krijgen van het ZWiC is nog te vroeg om te zeggen, vindt de woordvoerder. “We hopen de komende maanden nog miljoenen uit te keren. Het is heel begrijpelijk dat er nagedacht wordt voor een oplossing voor deze grote groep mensen met langdurige Covid. Wij focussen op het bereiken van de medewerkers en nabestaanden die binnen onze doelgroep vallen.”

Ontslagen

Deze week bleek dat er minstens 113 zorgmedewerkers zijn ontslagen die met langdurende Covid te kampen hebben Bij nog eens zeker 98 werknemers is het ontslag aangezegd, waardoor ze binnen nu en afzienbare tijd ontslagen worden, meldt FNV Zorg & Welzijn.

De vakbond heeft de werksituatie opgevraagd van 1000 zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf ziek werden en nu twee jaar later nog steeds langdurige Covid hebben. Van hen hebben 518 mensen de peiling ingevuld. Dat ruim 40 procent van die mensen nu ontslagen is of wordt, voelt volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong als “een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden”.

Lees hier meer

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen