Kindermishandeling; praat met elkaar

Foto: flavio jose pantera via Pixabay

Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Ken jij iemand in jouw omgeving of ben jij iemand die te maken heeft met kindermishandeling? Praat erover met elkaar. Want deze ingrijpende gebeurtenissen kunnen heel eenzaam voelen. Het helpt om met iemand te praten die je vertrouwt zoals een familielid, vrienden, de leerkracht of je hulpverlener.

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Circa 3 procent van alle kinderen groeit op in onveilige gezinssituaties. Kinderen zijn extra kwetsbaar en daarom ligt de verantwoordelijkheid juist bij ons als buitenstaanders. Jij kunt het verschil maken.

Hoe? De eerste stap is het taboe doorbreken. Het thema van dit jaar is daarom Praat Met Elkaar. Maak jij je zorgen? Ga een gesprek aan en verlaag de drempel. Heb je hulp nodig? Veilig Thuis Gelderland-Midden biedt hulp en advies bij o.a. kindermishandeling in deze regio. Voor slachtoffers, omstanders of professionals. Verkeer je zelf in zo’n situatie? Of maak je je zorgen? Je kunt 24/7 bellen via 0800-2000 Chatten kan ook, tussen 9.00 en 17.00 uur. Gratis en anoniem.

Hulp voor jongeren

Gaat het bij jou thuis niet goed, of voel jij je thuis niet altijd veilig? Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om erover te praten. Dat kan met iemand zijn die je kent, of een onbekende. Op de website van het NJi kun je terecht met vragen en zorgen, of voor hulp.

Vaak is het lastig om te praten over kindermishandeling. Dat is niet vreemd. Er zijn hier verschillende redenen voor, maar ook tips die het makkelijker kunnen maken. Je hoort anderen misschien niet zo snel over kindermishandeling praten, dus misschien denk je dat je de enige bent. Dit is niet zo. Wil je meer weten over hoe vaak kindermishandeling en -verwaarlozing voorkomt? Kijk dan op de pagina ‘Cijfers over kindermishandeling’ op de NJi-website.

KindermishandelingHulp voor ouders

In elk gezin gaat het weleens niet goed, dat is normaal. Maar merk jij dat er constant spanning is en er veel ruzie wordt gemaakt? Word je geslagen? Of ben je zelf boos en agressief? Zijn je kinderen hierbij aanwezig? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt.

Als je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om daar iets mee te doen. Toch is het belangrijk om het wel met iemand te bespreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om  je zorgen te uiten, eventueel anoniem.

Maak jij je zorgen over een kind? Praat dan eens met hem of haar, vraag hoe het gaat en luister naar wat het kind vertelt

Het NJi geeft verschillende adviezen en tips om zo een gesprek aan te gaan.

Zorgen om een kind?

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Ik maak me zorgen

Je zorgen maken om iemand is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Zelfs als je twijfelt over wat er aan de hand is, kun je helpen. Dus als je dingen ziet die kunnen wijzen op huiselijk geweld, praat er dan over en vraag om hulp. Jij als ouder kunt een rol spelen in het herkennen van kindermishandeling, in de buurt, op school.

Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen. Weet wat jij kunt doen

Op de website Ik Vermoed Huiselijkgeweld staat wat je kunt doen. Je kunt in alle gevallen via 0800-2000 bij Veilig Thuis Gelderland-Midden terecht voor advies en hulp. Ze zijn ook bereikbaar via de chat.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen