Kom in beweging! Gelderse Vallei opent Beweegroute op long- en cardioafdeling

27 mrt , 6:50 Zorg
patient en fysio doen beweegroute
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ede - Patiënten op de long- en cardioafdeling brengen bijna 80% van de tijd in bed door. De nieuwe beweegroute brengt patiënten in beweging: er is minder verveling en meer welzijn.

Op de afdeling long-cardiologie heeft ziekenhuis De Gelderse Vallei onderzoek gedaan naar de beweegarmoede. Wat opviel is dat patiënten bijna 80% van de opnametijd in bed bleven. De gang werd door patiënten als onaantrekkelijk ervaren en was vooral ingericht voor verpleegkundigen. Bovendien was het voor veel patiënten onduidelijk wat zij wel en niet mochten doen.

‘Dit was een enorme eye-opener voor ons,’ vertelt regieverpleegkundige Suzanne de Bruijn, initiatiefnemer van de beweegroute op de long- cardioafdeling. Een ander belangrijk knelpunt was het gebrek aan rustplekken buiten het bed.

Verveling en weinig beweging hebben grote gevolgen

Langdurig in bed liggen kan leiden tot lusteloosheid, eenzaamheid en piekeren. Dit heeft een negatieve invloed op zowel het lichamelijke als mentale welzijn. De Bruijn zag jaren geleden in een ander ziekenhuis een soortgelijke beweegroute. ‘Juist in ons ziekenhuis, met als speerpunt Voeding, bewegen en slaap, past dit zo mooi in ons zorgaanbod.’

Samen met onder andere collega’s van de fysiotherapie maakte de Bruijn zich er hard voor om deze beweegroute op haar afdeling te realiseren. Afgelopen maandag 17 maart was het dan zover en werd de beweegroute officieel geopend.

Beweegroute stimuleert herstel en zelfredzaamheid

De beweegroute bestaat uit zeven oefeningen, die zowel zittend als staand kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast zijn het fietslabyrint en de PAM-beweegmeter geïntegreerd.

‘Tijdens ziekenhuisopname hebben patiënten een grotere kans op kracht en conditieverlies vanwege inactiviteit. De beweegroute is een goede stimulans voor de patiënt om in beweging te komen en of te blijven. Door patiënten de regie te geven hebben zij ook zelf invloed op hun eigen herstel.’
- Joëlle van de Pavert, fysiotherapeut 

De patiënten die niet in staat zijn zelfstandig te mobiliseren worden begeleid door een fysiotherapeut.

De beweegroute helpt patiënten om:

  • Zelfredzamer te worden
  • Het chronische ziekteproces te vertragen
  • Vermijdbaar functieverlies te voorkomen
  • Het zelfbeeld te verbeteren
  • Stimuleert interactie met mede patiënten/lotgenoten en zorgverleners

Door meer te bewegen, ervaren patiënten een sneller herstel en zijn beter voorbereid op ontslag.

Meer dan bewegen: een prettige omgeving

Naast de beweegroute heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei extra tafels geplaatst op de patiëntkamers. Hier kunnen patiënten puzzelen, een boek lezen of aan tafel eten. Dit draagt bij aan een prettige en activerende omgeving.

Met de beweegroute en de aanpassingen op de afdeling zet Ziekenhuis Gelderse Vallei zich in voor een beter herstelproces. Beweging is een belangrijk onderdeel van genezing en draagt bij aan een positieve ziekenhuiservaring. Projectleider Anne Mooij: ‘Nu we dit gestart hebben op de long- en cardioafdeling gaan we over een poosje kijken hoe het werkt en wat het ons brengt. Het zou mooi zijn als we dit op den duur kunnen uitbreiden naar meer verpleegafdelingen.’

Wil je meer weten over de beweegroute of de voordelen van bewegen in het ziekenhuis? Kijk op: geldersevallei.nl/voeding-bewegen-slaap/beweegroute

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: d.verschuren@nieuws.nl.

De nieuwsredactie is te bereiken via renkum@nieuws.nl.