Persconferentie: anderhalve meter weg, maar coronapas belangrijker

14 sep 2021, 23:41 Zorg
corona vektor kunst via pixabay
Vektor Kunst via Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben op dinsdagavond 14 september een nieuwe persconferentie gegeven.

Door Sam Fish

Er gaan een aantal dingen veranderen als het gaat om de coronamaatregelen in Nederland. Zo nemen we afscheid van de anderhalve meter. Maar ook de mondkapjes gaan nog verder verdwijnen. En de coronapas wordt nóg belangrijker.

Anderhalvemetersamenleving

Het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ heeft inmiddels een eigen Wikipedia-pagina gekregen. En dat laat goed zien hoe dat de overhand heeft gekregen. Geen handen schudden, niet troosten, vasthouden of knuffelen en niet gezellig samen op de bank. Maar daar komt verandering in. Vanaf zaterdag 25 september is het namelijk niet meer verplicht om afstand te houden.

“Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven,” benadrukt Rutte. “Anderhalve meter blijft ook de veilige afstand. Maar het is vanaf die dag niet meer verplicht. Maar geef elkaar de ruimte. Als iemand die afstand wil bewaren, respecteer die keuze dan.” Deze verandering is echter alleen verantwoord als we voorzichtig zijn in risicovolle situaties. Bijvoorbeeld door te werken met het coronatoegangsbewijs. Dat is een vaccinatie-, herstel-, of testbewijs. “Dat kan heel makkelijk met een QR-code op de telefoon.”

Nog niet zoals vroeger

Maar er gaat meer gebeuren op zaterdag 25 september. Toch wordt het nog niet zoals het was voor corona. “Daarvoor zijn de besmettingscijfers nog te hoog. Daarvoor is de groep mensen die niet immuun zijn nog te groot. En de onzekerheden rondom de versoepelingen zijn ook nog te groot. Het is dus een spannende stap. Maar ook een grote en positieve stap om te nemen.”

Horeca

Eén van de veranderingen op 25 september is de verplichting voor vaste zitplaatsen op anderhalve meter afstand. Er mogen daardoor dus meer mensen tegelijk in het café of restaurant aanwezig zijn. Ook bioscopen en theaters mogen weer op 100 procent draaien als er vaste zitplekken zijn. Dit geldt ook voor grote evenementen met vaste plekken.

Grote binnen-evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen voor 75 procent gevuld worden. En deze mogen ook niet plaatsvinden tussen middernacht en 6.00 uur ’s ochtends. Die tijd geldt overigens ook voor andere evenementen met vaste zitplaatsen. Ook de horeca mag tussen deze uren niet geopend zijn.

“Dit raakt vooral poptempels en nachthoreca,” weet ook Rutte. “Er wordt daarom opnieuw gekeken naar steun voor ondernemers die hierdoor getroffen worden. Grote omzetverliezen worden daarmee gecompenseerd. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is of grote evenementen met 75 procent capaciteit door kunnen gaan.” Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om de kaarten op te kopen die niet verkocht mogen worden.

Coronapas

Omdat de anderhalve meter wordt losgelaten op zaterdag 25 september, moet er opgepast worden. En dat is waar de coronapas in beeld komt. Dat is het vaccinatie-, herstel- of testbewijs dat je moet laten zien bij binnenkomst. Deze coronapas is verplicht op de volgende locaties:

  • Alle horeca, behalve afhaalrestaurants
  • Evenementen als festivals, optredens, feesten en professionele sportwedstrijden
  • Vertoning van kunst en cultuur, zoals bioscopen en theaters

Die coronapas is geldig voor iedereen vanaf 13 jaar. Vanaf 14 jaar gaat het gebruik van de coronapas gepaard met een identiteitsbewijs. Het is aan de ondernemers zelf om hierop te controleren. Veel gemeenten hebben al aangegeven dat ze niet weten hoe ze dit moeten gaan handhaven. Daarvoor stelt de overheid extra geld beschikbaar voor meer toezichthouders.

Onderwijs

De veranderingen bereiken vanaf zaterdag 25 september ook het onderwijs. Vanaf dat moment is een mondkapje niet meer verplicht in de gangen op school. Ook geldt er in het hoger onderwijs geen maximale groepsgrootte meer. Dat wil zeggen dat hoorcolleges weer op volle capaciteit mogen plaatsvinden. Toch blijft het advies om regelmatig te testen.

Voor basisscholen vervalt de quarantaineregel als er een kind positief getest is. Het is vanaf 25 september niet meer zo dat de hele klas dan thuis moet blijven. Alleen de kinderen met klachten of een positieve test moeten dan thuis blijven.

Respecteer elkaars keuze

Er worden dus dingen losgelaten, zoals de anderhalve meter afstand. Maar ook de mondkapjesplicht verdwijnt dus ook deels. Niet alleen op scholen, maar ook in het openbaar vervoer. Hij blijft verplicht in het openbaar vervoer en taxi’s. Maar alleen verplicht ín het vervoersmiddel. Op het perron en in het station is het dus niet meer nodig. Ook op luchthavens moet je deze nog dragen, maar pas na de security.

Op deze manier hoopt Rutte dat ook de bange en kwetsbare mensen nog gewoon naar buiten durven. Maar hij doet daarbij wel een oproep: “Respecteer elkaars keuze,” zegt hij. “Als iemand die afstand wil bewaren, geef hen dan de ruimte. Als iemand een mondkapje wil blijven dragen, dan mag dat gewoon. Laat die mensen in hun waarde.” Het is niet meer verplicht, maar het is ook niet verboden.

1 november verder kijken

Tot slot verandert ook het thuiswerken. “Werk thuis als het kan en werk op kantoor als het nodig is,” zegt Rutte. Dat is dus het nieuwe credo. Werkgevers en werknemers regelen dit onderling.

Daarbij is de coronapas een tijdelijke maatregel en houdt de overheid een slag om de arm. Op 1 november komt er een nieuw advies vanuit het OMT. Niet lang daarna volgt een nieuwe persconferentie.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] .