Arnhem - Onlangs is men op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Rijnstate Ziekenhuis begonnen met een nieuw onderzoek bij patiënten met pijn op de borst.
Ze maken een PET/CT scan van het hart met gebruik van de radioactieve stof rubidium. Rijnstate is het eerste ziekenhuis in de regio dat deze vorm van cardiologisch onderzoek inzet.
Rubidium is een stof die zichtbaar wordt bij de inzet van een PET/CT scanner. Zo kunnen de specialisten de doorbloeding van de hartspier beoordelen en bijvoorbeeld vernauwingen in de kransslagader opsporen. Het onderzoek is minder belastend voor de patiënt, kwalitatief beter, verloopt sneller en er is minder medisch personeel nodig voor de uitvoering.
“We hebben als afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde hard gewerkt om dit te bereiken”, weet radioloog Marie Louise Bernsen. "Voor de inzet van deze radioactieve stoffen moeten vergunningen worden aangevraagd. Ook hebben we onze werkwijzen opnieuw vastgelegd in protocollen.”
Een patiënt die voor het onderzoek in aanmerking komt, ligt op zijn rug op de scantafel. De radioloog brengt plakkers aan op de borst om tijdens het onderzoek een hartfilmpje te kunnen maken. Met een band om de bovenarm wordt de bloeddruk gemeten. Daarna plaatst de radioloog een infuus om de stof rubidium toe te dienen.
De specialisten testen het hart van een patiënt in stresstoestand, bij intensieve inspanning en bekijken het hart in rusttoestand. Daarbij letten ze vooral op de functie van de kransslagaders, door te kijken of die het hart van voldoende zuurstofrijk bloed voorzien.
Yves America is een van de cardiologen in Rijnstate die samen met de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde de hartonderzoeken uitvoert. Volgens hem is de beeldvorming van het hart met de komst van dit onderzoek sterk verbeterd. “Door de sterk verbeterde beeldkwaliteit verwachten we minder vaak een meer risicovolle hartkatheterisatie (inwendig onderzoek van de kransslagaders) te moeten doen.”
Voorheen zou dit onderzoek twee dagdelen in beslagnemen, nu is dat maximaal 45 minuten. Bovendien levert het aanzienlijk minder stralingsbelasting op voor patiënten. “De kwaliteit van dit soort beeldvorming is veel beter”, vertelt Marie Louise Bernsen. “We kunnen een patiënt meer zekerheid bieden over wat er aan de hand is. Dat is veel patiëntvriendelijker.” Ze denkt dat er maandelijks honderd patiënten in aanmerking komen voor deze nieuwe vorm van onderzoek.
Voor meer informatie kun je kijken op de website: rijnstate.nl.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].