Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven op dinsdag 2 februari een
persconferentie over de voortgang van de lockdown.
Door Sam Fish
“We kampen met een groot dilemma,” begint Rutte. “De besmettingscijfers dalen langzaam maar zeker. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt steeds een klein beetje. Maar een derde golf door de Britse variant lijkt eraan te komen.”
Op dit moment is twee derde van alle besmettingen de Britse variant. De laatste wetenschappelijke inzichten laten zien dat die anderhalf keer besmettelijker is dan het originele virus. Zonder de Britse variant hadden we kunnen versoepelen, volgens Rutte.
Lockdown verlengd
Al sinds december zitten we in een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels zijn dicht, geen uitjes en maar één persoon bezoek per dag. Die lockdown wordt verlengd tot en met zeker 2 maart. Eind februari wordt er gekeken naar de situatie op dat moment. Dan wordt er besloten hoe het vanaf 2 maart verder gaat.
Wel zijn er een paar kleine veranderingen binnen de huidige lockdown.
Onderwijs en kinderopvang
Op zondag werd al bekend dat basisscholen en kinderopvang weer open mogen vanaf 10 februari. “Op school leren kinderen het beste,” zegt Rutte. “Kinderen dragen individueel minder bij aan de verspreiding van het virus. Ook bij de Britse variant, zo blijkt uit onderzoek. De leraren worden vaak besmet door andere volwassenen.”
Maar de situatie wordt wel goed in de gaten gehouden. Zo moet bij één positief geteste persoon de hele groep of klas in quarantaine. Ook de docent. Op de vijfde dag van die quarantaine mag iedereen zich laten testen. Is er dan niets meer aan de hand, dan mag de klas of groep terug naar school of de opvang.
Op korte termijn komt er ook een proef voor sneltesten voor basisschooldocenten.
Middelbaar onderwijs
“Maar wat gebeurt er met de buitenschoolse opvang? En hoe zit het met het voortgezet onderwijs? Op de BSO komen vaak veel kinderen van verschillende scholen bij elkaar. Dat is niet de bedoeling,” benadrukt Rutte. De BSO’s blijven wel open voor noodopvang.
En zodra het kan gaan ook de middelbare scholen weer open. Dit gebeurt echter niet voor 1 maart. Een aantal middelbare scholen is al aan het testen met het gebruik van sneltests. Er wordt daarmee gekeken of het middelbaar onderwijs zo veilig open kan. Het kabinet neemt op 23 februari een besluit over het middelbaar onderwijs.
Detailhandel
Ook voor de detailhandel gaat het een en ander veranderen. Tot nu toe waren de niet-essentiële winkels hartstikke dicht. Zij mogen nu echter open voor afhaal. Dat gebeurde op Goeree-Overflakkee al, maar nu mag het dus echt. Hier zitten echter wel een aantal regels aan vast.
- De winkel zelf mag niet open. Komen klanten wel binnen, dan wordt de winkel voor onbepaalde tijd gesloten.
- Tussen het bestellen en afhalen zit minstens 4 uur. Dit is om funshoppen te voorkomen.
- Het afhalen mag alleen als je een tijdslot toegewezen hebt gekregen.
Deze nieuwe regeling gaat in vanaf 10 februari. Het bestellen mag zowel online als telefonisch, maar shoppen in de winkel is dus niet toegestaan.
Avondklok
Tot slot begon Rutte ook nog over de
avondklok. Die is inmiddels anderhalve week in werking en zou aflopen aan het einde van de lockdown. Dat was dus 10 februari om 4.30 uur. Echter is de lockdown verlengd. De avondklok wordt op dit moment nog niet verlengd, maar het is ook nog niet 100 procent zeker dat hij stopt.
“Toen de avondklok inging, konden we nog niet zeggen wat dat zou doen. Dat duurt namelijk twee weken,” aldus Rutte. Er daarom op dit moment nog geen besluit genomen over de eventuele toekomst van de avondklok. Het OMT adviseert het kabinet hierover in de komende week.