112

Maandag van 00.00 uur tot 12.00 uur code oranje wegens gladheid

Foto: Krisztián Gazsovics, Pixabay

Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid. Dat meldt het KNMI zondag aan het eind van de middag.

Zondag gold al het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van “verkeersbelemmerende” sneeuwduinen.

Oostenwind

Door de stevige oostenwind is er zondag sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het voor het gevoel snijdend koud.

In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen bovendien zware windstoten voor van 90 kilometer per uur. Hiervoor is code geel van kracht. Langs de Wadden kan een storm ontstaan.

Rijkswaterstaat: ook maandagochtend niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst. “Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.”

Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten – bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben – is om de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. “Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.”

Lees ook:

Cookieinstellingen