Recordaantal van bijna miljoen peuken geraapt tijdens opruimactie

06 jul , 15:06 Milieu
peuken filmbetrachter pixabay
Filmbetrachter Pixabay

Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt.

Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.

600.000 peuken

Alleen al in Nederland werden zeker 600.000 peuken geteld. Op 110 locaties deden mensen mee aan de actie. Ook in 25 andere landen zochten mensen naar sigarettenpeuken, maar daar leeft de actie volgens organisator Bernadette Hakken nog niet zo.

Het gezamenlijk oprapen is een actie van het Plastic Peuken Collectief, dat stelt dat de plastic filters een "wereldprobleem" vormen. Het merendeel van de peuken belandt volgens het collectief op straat of in het water, waar het kunststof in de filters uiteenvalt in microplastics. Er zou daarom een internationaal verbod op plastic filters moeten komen.

Renkum

Ook in de gemeente Renkum gingen gisteren mensen op pad in Oosterbeek, Renkum, Heelsum en Doorwerth. In Doorwerth waren de peuken op dit moment nog niet geteld. In Oosterbeek werden 3882 peuken geraapt, in Renkum/Heelsum zo'n 3500. Dit aantal werd vooral gevonden rondom MFC Doelum, wat een rookvrij gebied is. Dat zijn er in totaal bijna 7400 peuken.

De Oosterbeekse zwerfafvalrapers hadden in de week vooraf gaand aan de PeukMeuk-dag al zo'n 9000 peuken in het centrum van Oosterbeek geraapt

Waarom is dit belangrijk?

Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic. Die filters breken niet af. Het kunststof valt uit elkaar in vervuilende microplastics. In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Daarvan belandt naar schatting tweederde niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water: iedere dag opnieuw een nieuwe vrachtwagenlading vol (!). Sigarettenfilters zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Uit onderzoek blijkt dat één enkele peuk tot 1.000 liter water kan verontreinigen. 

Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. De sigarettenfilter is daarmee, in aantal, de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd.