112

Ook in Renkum last van grote brand industrieterrein Heteren

Van het pand is weinig over
Van het pand is weinig over
Foto: Overbetuwe Nieuws

Heteren – Een grote brand op industrieterrein de Poort van Midden Nederland die vanmorgen uitbrak en bijna onder controle was, is later weer opnieuw opgelaaid waarna een vuurzee ontstond.

Via een NL-Alert werden mensen gewaarschuwd in de wijde omgeving (oa ook Renkum, Heelsum en Doorwerth) om de ramen en deuren te sluiten, de ventilatie uit te zetten en vooral uit de rook te blijven. Andere bedrijven op het terrein moesten hun deuren sluiten en de afrit vanaf de A50 werd afgesloten. De rook was goed zichtbaar van veraf.

(tekst gaat verder onder tweets)

Ingewikkeld

De brand brak donderdagmorgen uit in het pand van Helthuis Tuin & Parkmachines. De brand werd gemeld om 06:45 waarna de brandweer meteen ter plekke ging. Aangekomen bleek de rookontwikkeling zo groot dat er onmiddellijk opgeschaald werd naar Middelgrote en uiteindelijk, Zeer Grote Brand tegen 08:00. brandMeerdere brandweereenheden spoedden zich naar het industrieterrein. Er werden diverse ‘knallen’ waargenomen (waarschijnlijk door aanwezige accu’s) en er was natuurlijk angst dat de brand zou overslaan naar andere panden.

De brand bleek moeilijk te bereiken. Er kwam heel veel rook vrij. De brand ontstond in de werkplaats en sloeg daarna door naar de bovenverdieping. Men dacht de brand onder controle te hebben maar na een tijdje laaide het toch weer op. Tussen het dak en een plafond bleef het smeulen, nadat het dak was opengemaakt laaiden de vlammen in hoog tempo op. De brand werd ‘uitslaand’ en de zwarte rook was immens. Niemand kon Heteren nog in of uit via de A50. Het advies om deuren en ramen gesloten te houden gold de hele ochtend.

Een meetploeg kwam ter plaatse om de stoffen in de zwarte rook te meten, het vermoeden was dat hier schadelijke stoffen inzaten. Angst was er ook op het Dorenweerd College in Doorwerth. De Gelderlander meldt dat zowel ouders als onderwijspersoneel zich zorgen maakten om de zwarte rook. Na overleg met de brandweer liet de school de ramen en deuren gesloten en moesten leerlingen binnen blijven. In de middagpauze (12:30) mochten ze weer naar buiten.

Brandmeester

Na het middaguur werd brandmeester gegeven. Er werd vooral nog nageblust. Het pand is volledig verwoest, gelukkig zijn er zover bekend geen gewonden gevallen.

Uit de metingen blijkt dat er asbest is vrijgekomen bij de hevige brand. De brandweer voert nog meer metingen uit. Het pand kan als verloren beschouwd worden, het nablussen kan nog uren duren. De afritten naar Heteren van de A50 zijn inmiddels vrijgegeven, maar tussen de Cora Baltussenallee en de rotonde is het nog afgesloten.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen