112

Politie waarschuwt voor zakkenrollers in Renkum en Wageningen

Foto: Politie.nl

Politie Renkum waarschuwt voor zakkenrollers in Renkum en Wageningen. Ze zien een hoge stijging in het aantal aangiften melden zij op Facebook.

Men heeft het vooral gemunt op mobiele telefoons.

De dieven zijn vaak met meerdere personen. “Ze proberen je af te leiden door met je in gesprek te gaan. Of je wordt ‘uit het niets’ door een onbekende ‘geknuffeld’. Een dansje of schijnbeweging om jou af te leiden van het feit dat iemand achter jou, jouw telefoon uit je zak of tas haalt.” vertelt de politie.

Uitkijken dus. “Zie je dit gebeuren? Of gebeurt dit bij jou? Bel dan direct 112!” voegen ze er aan toe.

Tips van de politie:

Locatiesoftware installeren

René Middag, projectleider Mobiel Banditisme, raadt mensen aan om apps als find my device of find my iPhone te installeren op hun toestel.

“Als dan je telefoon wordt gestolen, kan je die nog traceren. Dankzij een dergelijk systeem hebben we verdachten kunnen aanhouden. De zakkenrollers verzamelen de telefoons op een centraal punt. Daar zetten ze de toestellen uit en sturen ze die naar het buitenland om ze daar te verkopen. In de eerste uren hebben we nog een kans om de gestolen telefoons te traceren, daarna wordt het een lastig verhaal.”

Tips

Naast het installeren van locatiesoftware, adviseert Middag om het IMEI-nummer van je telefoon op te schrijven. Dit kan van pas komen bij een aangifte. Hieronder meer tips om zakkenrollerij te voorkomen.

  • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee
  • Stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg.
  • Wees extra alert op drukke plekken.
  • Draag een tas zo veel mogelijk voor je en sluit je tas goed af, met de sluiting naar je lichaam.
  • Draag geen mobiele telefoon of portemonnee in je achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen.
  • Zorg voor een app op je telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my Device) zodat de politie op zoek kan naar de daders.
  • Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.

Ben je toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie en zorg dat je de unieke nummers zoals het IMEI-nummer (serienummer van je toestel) kunt doorgeven. Hiermee kan de politie zorgen dat de gevonden telefoons bij de rechtmatige eigenaar terug komen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen