Update: De Lancaster bommenwerper PA474 vliegt 4 mei niet

Foto: Geoff-Acton-wikimedia

Op 4 mei 2019 zou een Lancaster bommenwerper PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight een herdenkingsvlucht boven Nederland maken.

Maar de vlucht gaat niet door, zo is recent duidelijk geworden. Men is al een tijd bezig met een grote onderhouds– en servicebeurt aan het vliegtuig en is niet op tijd klaar om de vlucht boven Nederland en België te kunnen maken. Helaas geen Lancaster over Oosterbeek.

Dambusters

De Lancaster is een zware bommenwerper met 4 motoren gebouwd door de Britse vliegtuigbouwer Avro voor de Royal Airforce en werd in 1942 voor het eerst ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bemanning bestond meestal uit 7 personen (één squadron had er 8).

Lancaster
De Möhnedam na Chastise, Flying Officer Jerry Fray RAF, 17-05-1943

Vanaf dat jaar vlogen de Lancasters zo’n 156.000 missies. Daarbij werd ruim 6 ton aan bommen op diverse doelen gedropt. De misschien wel bekendste actie, werd door een aangepast type van de Lancaster uitgevoerd en betrof het bombarderen van Duitse dammen: Operatie Chastise.

De drie grootse dammen voorzagen de Duitsers van stroom en water en lagen, net als een aantal kleinere dammen, in het Ruhrgebied. Voor Operatie Chastise vormden piloten van de Royal Airforces van Engeland, Canada, Australië en New Zealand het 617e Squadron.

Op 16 en 17 mei 1943 namen 19 Lancasters met 147 manschappen deel aan Operatie Chastise. Twee dammen werden doorbroken waaronder de Möhnedam hier links op de foto, gemaakt vanuit een Spitfire na het bombardement, en één dam raakte licht beschadigd.

Acht van de Lancasters keerden niet huiswaarts en storten neer met 53 doden als gevolg. De missie werd gezien als een succes. Helaas hadden de Duitsers al binnen een maand hun productie weer op peil. en was ook de stroomvoorziening snel hersteld.

Battle of Britain Memorial Flights

In het RAF museum in Londen kun je sinds maart via Virtual Reality met de Dambusters meevliegen (zie video onderaan). Zover bekend zijn er nog 17 toestellen van de Lancaster overgebleven waarvan er nog 2 vliegen. Eén daarvan is in het bezit van de Battle of Britain Memorial Flights.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0