Op zoek naar verhalen van evacuees in Veenendaal na Market Garden

Evacuerende burgers op de Beethovenlaan in Arnhem, sept-okt 1944
Foto: P.J. de Booys, Gelders Archief

In september is het 75 jaar geleden dat in onze regio de operatie Market Garden plaatsvond. Uiteraard wordt dit groots herdacht in de plaatsen tussen Arnhem en Ede.

Wat weinig mensen weten is dat Veenendaal na de slag veel vluchtelingen opnam. Iets wat een enorme impact had op Veenendaal. Aan dit bijzondere stuk geschiedenis willen we in oktober een lezing en een tentoonstelling wijden. Gemeentearchief Veenendaal komt graag in contact met mensen die over deze tijd verhalen kunnen vertellen of foto’s en spullen hebben.

Evacuees in Veenendaal

Toen operatie Market Garden mislukte, is het gebied Arnhem – Renkum – Wageningen – Ede geëvacueerd. Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan ongeveer 10.000 mensen uit die regio. Veel van hen zijn tot het einde van de oorlog gebleven.

De vluchtelingen werden in 1944 en 1945 ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Herinneringen en spullen

Hoorde je bij de vluchtelingen die na de evacuatie uit Renkum tijdelijk in Veenendaal woonden? De gemeente Veenendaal is op zoek naar mensen die daar verhalen over kunnen vertellen.

Die verhalen en ook foto’s en spullen uit die tijd willen ze graag gebruiken voor de lezing en de tentoonstelling. Doe je mee? Neem dan contact op met gemeentearchief Veenendaal via [email protected] of (0318) 538 733.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden