Horsa Glider Oosterbeek vandaag onthuld in aanwezigheid veteranen

Foto: Renkum Nieuws

Vandaag wordt, om 17:00 uur de Horsa Glider onthuld naast De Naald in Oosterbeek. Drie veteranen zijn aanwezig: één van hen zat destijds in de Horsa, de andere twee vlogen er één.

Geoff Roberts van de Kings Own Scottish Borderers, gliderpiloten Ron Johnson en Frank Ashleigh, allemaal ver in de 90, verheugen zich erop.

Geen vleugels

Het is helaas niet gelukt de vleugel aan de Horsa vast te maken. “Het past gewoon niet.” zegt initiatiefnemer Richard Westmaas maar haalt ook wat zijn schouders op. Tenslotte hebben beide vleugels nog nooit vastgezeten en het was vanaf het begin een gok. Dat vertelde Richard al in deze reportage die de VelwuwezoomInBeeld maakte.

Niet dat het niet geprobeerd is. Met man en macht is dagen gewerkt om de vleugel te laten passen. Maar verdere pogingen zouden de Horsa geen goed doen en laten we wel zijn: er is er nog maar eentje! Dus daar moeten we zuinig op zijn.

“Ik vind het zo eigenlijk veel mooier.” zegt Wiljo Pas, voorzitter van de BWO2EG terwijl hij meehelpt de enorm grote, en prachtige, doeken op te hangen in de tent. De doeken zijn voorzien van informatie en foto’s die het verhaal van de Horsa Glider vertellen.

Met de vleugel op de grond kun je ook goed zien hoe de Horsa gebouwd is en het geheel lijkt nog indrukwekkender op deze manier.

Organisatie en uitvoering

Defensie draagt zorg voor transport, opbouw van het terrein en na de tentoonstelling voor de afbouw. Voor de uitvoering van de tentoonstelling is de Stichting Behoud WO II Erfgoed Gelderland verantwoordelijk.

Op de website van de stichting kun je nu alvast twee shirts ter herinnering aan de Horsa in Oosterbeek bestellen maar ze zijn ook te koop tijdens de tentoonstelling. Daarnaast heeft Luuk Buist speciaal voor het project een boekje geschreven.

Dit boek, 16 pagina’s full color, behandeld de diverse fase’s van ontwerp door Airspeed tot de diverse inzetten van deze gliders in de tweede wereldoorlog waaronder ook Market Garden. Het boek bevat unieke, nooit eerder getoonde foto’s en bijvoorbeeld een beladingsschema. Het boekje is interactief en bevat QR codes waarmee direct gelinkt wordt naar bijbehorende Youtube films.

Kijk hiervoor op de webshop van BWO2EG

De gemeente heeft een faciliterende rol. Na afloop van de tentoonstelling gaat het vliegtuig naar Oorlogsmuseum Overloon waar het een permanente plek krijgt.

Oproep vrijwilligers

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers; mensen die betrokkenheid voelen bij of interesse hebben in Operatie Market Garden of de Slag om Arnhem alsmede personen die EHBO’er zijn of BHV’er. Lees hier meer

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0