Onthulling plaquette Hendrika van der Vlist bij Schoonoord

Foto: Deel omslag

Ter nagedachtenis aan Hendrika van der Vlist zal donderdagochtend 19 september een plaquette onthuld worden naast de ingang van Grand café restaurant Schoonoord in Oosterbeek .

Burgemeester Agnes Schaap zal dan ook het eerste exemplaar in ontvangst nemen van ‘Verpleegster in de Slag om Arnhem’, dagboek van Hendrika van der Vlist.

Frontlinie

Tijdens de Slag om Arnhem komt het ouderlijk huis van onderwijzeres Hendrika (Riek) van der Vlist, Hotel Schoonoord in Oosterbeek, in de frontlinie te liggen. De Britten nemen het hotel in gebruik als noodhospitaal. Samen met andere vrijwilligers helpt Riek honderden gewonde Britse, Poolse en Duitse soldaten. Ook als Schoonoord in Duitse handen valt, blijft zij de gewonden verzorgen.

Als de Airbornes door de Duitsers uit Schoonoord worden weggevoerd, gaat Riek mee om hen – als verpleegster en vertaalster – te kunnen blijven helpen. In de Willem III-kazerne zet zij haar werk voort, tot de SS’ers de Nederlandse verpleegsters daar wegsturen. De daaropvolgende maanden, tot de bevrijding, brengt Riek door als oorlogsvluchteling.

De turbulente gebeurtenissen van september 1944 en het leven als oorlogsvluchteling beschrijft zij op indringende en ontroerende wijze in haar dagboek.

Na de oorlog vervolgde Riek van der Vlist haar carrière als onderwijzeres. Haar ervaring tijdens de oorlog dat vijanden ook vrienden kunnen zijn, is zij altijd blijven uitdragen. Zij sprak over verzoening en niet over haat. Ze overleed in 1994.

Gedenksteen

Toen Sophie Lambrechtsen-Ter Horst – dochter van Kate ter Horst, de ‘Engel van Arnhem’ – in het voorjaar van 2015 over de Begraafplaats ‘Zuid’ in Oosterbeek liep, zag zij de aankondiging van de plannen om het graf van haar vroegere lerares ‘Juffie Van der Vlist’ te ruimen. Samen met Michiel en Madeline ter Horst-Mees en Robert Voskuil ondernam zij actie om het graf te behouden en een gedenktekst op haar grafsteen te laten aanbrengen.

Om de rol die Riek van der Vlist in september 1944 heeft gespeeld meer bekendheid te geven, hebben de initiatiefnemers er ook voor gezorgd dat op 19 september een plaquette aan de muur van Grand café restaurant Schoonoord wordt onthuld en dat haar dagboek in zowel het Nederlands als het Engels wordt uitgebracht.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden