121 anti-tank granaten gevonden tijdens boogschietwedstrijd Doorwerth

Bij een boogschietwedstrijd zaterdagmiddag bij kasteel Doorwerth zijn deelnemers, op zoek naar hun pijlen, op vier anti-tank granaten gestuit. De ingeschakelde EOD vermoedde dat er meer lagen.

Dat bleek, maar liefst 121 granaten werden er gevonden, ongeveer 10 meter achter de doelen….

Pijlen die het doel misten

Je kunt niet altijd het doel raken met je pijlen en ze zijn vrij prijzig, dus als ze langs het doel gaan, dan zoek je ze op. De pijlen werden gevonden, naast 4 anti-tank granaten waarop besloten werd de EOD te bellen. Die kwamen vrij snel ter plaatse.

Die trokken hun conclusie: als er vier bij elkaar liggen, dan zijn er meer. Maar liefst 121 van deze granaten lagen netjes naast elkaar verstopt onder grond en bladeren. Vermoedelijk gedropt in een (houten) container waar niets meer van teruggevonden werd of begraven door de Duitsers want zelf konden ze die niet gebruiken.

De granaten zijn opgegraven en meegenomen. Ze zullen op een later tijdstip tot ontploffing gebracht worden.

PIAT

De granaten werden afgeschoten met een PIAT, Projector, Infantry, Anti Tank. Het was een Brits draagbaar anti-tankwapen ontwikkeld in de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werden ze voor het eerst gebruikt tijdens de invasie van Sicilië, Italië. Het wapen was licht genoeg om mee te nemen en tijdens Market Garden zijn er heel wat meegebracht.

In containers werden de granaten voor dit wapen gedropt in de omgeving van onder andere Doorwerth (vermoedelijk op 22 september 1944). Helaas ging er veel mis waardoor de containers terecht kwamen in door de Duitsers bezette gebieden terwijl er in Engeland gedacht werd, dat deze inmiddels in Britse handen zouden zijn.

Helaas. De geallieerden hadden deze goed kunnen gebruiken in hun strijd.

This article in English here

granaten, grenades
PIAT. Photo: Ranger Steve Wikimedia, CC0-3.0
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden