Renkums gezin vindt Amerikaanse handgranaat in Renkums Beekdal

Een speelavontuur van een Renkums gezin bij de waterval van het Renkums Beekdal kreeg gisteren een spannende wending. Naast hun speelplek vonden zij een Amerikaanse handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Na het maken van een dam en wat gegraaf om het water de juiste kant op te laten gaan, vonden ze een stuk ijzer wat best zwaar was, net onder het zand direct naast de waterval.

Afspoelen

Het stuk ijzer werd afgespoeld door de vader van het gezin die zich achtereenvolgens rot schrok toe hij zag dat het een granaat was. De granaat lag naast het pad maar werd nu verder weg weer neergelegd en 112 werd gebeld. Nadat zij werden doorverbonden met de Explosieven Opruimingsdienst werd besloten eerst een Renkumse agent naar de waterval te sturen. Die constateerde al snel dat de EOD ter plekke moest komen.

De handgranaat bleek geen pin meer te hebben en was dus nooit ontploft. De granaat was zwaar, een teken dat er nog kruit in zat en zou tot ontploffing gebracht moeten worden. De twee jongens van 5 en negen jaar vonden dit natuurlijk heel spannend en er werd afgesproken dat het gezin een seintje zou krijgen wanneer zij er waren om te mogen kijken als de granaat ter ontploffing zou worden gebracht

EOD

Toen de EOD ter plekke kwam, bleek het te gaan om een Amerikaanse handgranaat. Hoewel de twee mannen van de EOD erg druk zijn, namen ze alle tijd de twee nieuwsgierige jongens alles te vertellen wat ze maar wilden weten. Zo mochten ze niet alleen samen met de EOD de knop indrukken voor het ter ontploffing brengen van ‘hun’ granaat, ze mochten ook alle reeds onklaar gemaakte munitie zien die de twee EOD’ers al in hun wagen hadden liggen en zelfs even vasthouden. Zo kregen de jongens ook nog wat geschiedenisles.

“Alleen maar goed.” vertelt de moeder van de twee jongens “Het was erg leuk om te zien hoe de mannen van de EOD alle tijd namen voor onze zoons, ze vonden het allemaal mega-spannend. Maar ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was als ik en mijn man er niet bij waren geweest!”

En zo is het. Er ligt nog altijd veel oorlogsmateriaal in de grond in deze contreien. Vooral kinderen beseffen vaak niet wat ze vinden en zouden in deze regionen moeten weten dat ze iets van metaal moeten laten liggen en een volwassene moeten inschakelen om poolshoogte te nemen.

Dat alles gevonden en/of gelokaliseerd is uit de Tweede Wereldoorlog, is een utopie. De Explosieven Opruimingsdienst is niet voor niets zo druk. Nog jaren, zelfs tientallen jaren zullen er nog gevaarlijke en ongevaarlijke objecten omhoog komen. Ook op een terrein als het Renkumse Beekdal die toch de laatste jaren wat aan ontwikkeling heeft gekend. Uiteraard is daar onderzoek gedaan naar explosieven en toch werd deze gemist.

Lees ook: 121 anti-tank granaten gevonden tijdens boogschietwedstrijd Doorwerth

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden