Geschiedenis bombardement Wolfheze aan leerlingen doorgegeven

Foto: Wilko Visser

Wolfheze – De spanning, gevaarlijke situaties voor je ogen zien gebeuren, vliegtuigen die laag overvliegen en de luchtlandingen die deze maand herdacht worden, alles kwam aan de orde toen dhr. Klaver afgelopen dinsdag in de bovenbouw van de Beatrixschool in Wolfheze zijn verhaal deed.

En dan met name gericht op de Wolfhezer geschiedenis. Want Wolfheze heeft het ten tijde van operatie Market Garden heel zwaar voor de kiezen gehad. Daar was dhr. Klaver als kind bij.

Ademloos

De leerlingen luisterden ademloos naar de verhalen over bijvoorbeeld het tunneltje (de Duiker) en waar de mogelijkheden in het dorp waren om te schuilen. Leerkracht Wilko Visser: “Ik kan nog zo mooi proberen te vertellen -en dat doe ik echt graag-, maar iemand als dhr. Klaver die de oorlog zelf hier heeft meegemaakt, maakt vele malen meer indruk. Vele jaren heb ik de Canadese gliderpiloot Lloyd Bentley aan de leerlingen zijn verhaal laten vertellen. Hij leeft helaas niet meer. Hoe mooi is het dat dhr Klaver zijn prachtige presentatie over Wolfheze aan onze leerlingen kan vertellen .”

Kees Klaver, of liefkozend door de kinderen ‘opa Kees’ genoemd, kon zijn verhaal zo goed vertellen omdat zijn moeder het verhaal van de oorlog in Wolfheze heeft opgeschreven. En samen met zijn eigen herinnering vormde dit een indrukwekkend verhaal waar de leerlingen doodstil naar luisterden.

Vluchten

Zo vertelde Klaver over het vluchten rond 17 september ’44 eerst naar de Duiker hier en daarna naar de Johannahoeve even buiten Wolfheze. Toen het daar ook te gevaarlijk werd, moest hij met zijn gezin weer terug naar Wolfheze. Omdat de gevechten zo hevig werden heeft hij Wolfheze moeten ontvluchten. Direct nadat de Canadezen Wolfheze hebben bevrijd, keerde hij terug naar het dorp en kreeg de familie van de Canadezen een jeep die er toch nog stond.

De leerlingen van de Beatrixschool in Wolfheze hoorden zo uit eerste hand de geschiedenis van Market Garden in Wolfheze en vonden dat super indrukwekkend.

‘Of”, zoals opa Kees zei: “Eigenlijk is Market Garden hier in Wolfheze begonnen! Maar wie weet dat nog?”

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Cookieinstellingen