WO2-veteraan Ron Johnson viert zijn 100e verjaardag

Burgemeester Schaap en Ron
Foto: Berry de Reus

Ron Johnson uit Shrivenham, Swindon, viert op 9 oktober zijn 100ste verjaardag met een feestje. Ron werd geboren op 9 oktober 1921 toen koning George V op de troon zat en David Llyod George premier was.

Ron, een Horsa zweefvliegtuigpiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd op D Day in reserve gehouden en zijn eerste operationele vlucht was Operatie Market Garden, de slag om de brug bij Arnhem, in september 1944. Een van de grote veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Tweemaal gewond bij Oosterbeek

johnson
Photo Dick Goodwin

Tijdens de daaropvolgende gevechten bij Oosterbeek werd hij tweemaal gewond, eerst door een mortier en daarna door een sluipschutter. Het was een geluk dat de kogel van de sluipschutter hem in de rug raakte en via zijn schouder naar buiten ging. Ron werd later naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling, maar het werd overspoeld door Duitsers en hij werd gevangen genomen.

Ron vertrok naar Duitsland, met vele andere gewonde soldaten, vier dagen en drie nachten opgesloten in een veewagen en zes maanden als krijgsgevangene vastgehouden in Kasteel Spangenberg. In april 1945, toen de Amerikanen dichterbij kwamen, begonnen de Duitsers de gevangenen naar het westen te marcheren en Ron en collega-zweefvliegtuigpiloot, Bob Garnett, waagden op een avond hun kans en ontsnapten de heuvels in.

Diezelfde nacht ontsnapte de vader van de hertogin van Cornwall, majoor Shand, die Ron in het kasteel had gekend, ook en zocht dekking in dezelfde heuvels. Ron en Bob brachten acht nachten door in de heuvels, met heel weinig slaap en slechts een paar koekjes om te eten, totdat de Amerikanen arriveerden. De Amerikanen zetten Ron en Bob ’s nachts in een huis en de volgende ochtend bracht een Franse arbeider hen naar een plaatselijk vliegveld waar de Amerikanen hen naar Parijs vlogen. Na een nacht in Parijs namen ze de trein naar de kust en werden in een Dakota teruggevlogen naar Engeland.

Taxi Charity

Peter Carey, vrijwilliger en chauffeur voor de Taxi Charity for Military Veterans vertelt: “Ik ontmoette Ron via de Taxi Charity voor Militaire Veteranen, toen ik zijn chauffeur werd op liefdadigheidsreizen en we zijn goede vrienden geworden. Op zijn verjaardag zal ik Ron naar een middagverjaardagsfeestje in Faringdon rijden, waar ik weet dat zijn vrienden ervoor zullen zorgen dat hij een fantastisch feest heeft en dat zijn glas zal worden bijgevuld met zijn favoriete drankje, Shandy.

Frans Ammerlaan, penningmeester van de Market Garden Foundation, zegt: “De in Nederland gevestigde Market Garden Foundation werkt al 15 jaar samen met de Taxi Charity for Military Veterans en ik ben verheugd dat Ron in die tijd een zeer goede vriend is geworden en ik zal in Engeland zijn om met hem op zijn feest om zijn 100ste verjaardag te vieren. We nemen een speciaal cadeau mee voor Ron, van de burgemeester van Renkum Agnes Schaap, omdat ze elkaar erg leuk vinden!”

johnsonBent u getrouwd?

Roger de Beets, voorzitter Stichting Airborne Herdenkingen Oosterbeek: “Ron verbaast me altijd met zijn geestige opmerkingen, maar vooral met zijn geweldige verhalen over zijn ervaringen tijdens de Slag om Arnhem. Bij verschillende gelegenheden vertelde hij zijn toehoorders over de dagen in september 1944, waarin de geschiedenis van ‘die mannen in hun vliegmachines’ sterk tot leven kwam.”

“Hij is een charmeur bij de dames. Ik herinner me nog levendig dat hij met een brede glimlach aan de burgemeester van de gemeente Renkum vroeg: ‘Bent u getrouwd?’ terwijl ik een paar jaar geleden naast haar zat in een golfbuggy tijdens de Airborne March. Een werkelijk opmerkelijk karakter en ik wens hem een ​​glorieuze 100ste verjaardag.”

Richard Piso, Nederlandse Militaire en Luchtattaché, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, zei: “Een 100ste verjaardag is zo’n enorme mijlpaal; we mogen het echter niet vergeten in samenhang met uw bijdrage aan de bevrijding van Nederland, 77 jaar geleden in Arnhem. Als je je verjaardag viert, zullen we ervoor zorgen dat iedereen in Nederland de herinnering aan wat je voor ons land en volk hebt gedaan, herdenkt en respecteert. Met grote felicitaties en bedankt, gelukkige verjaardag.”

Wil je Ron ook feliciteren voor zijn 100e verjaardag? Stuur je bericht dan naar [email protected]

Voor meer informatie over de steun die de Taxi Charity veteranen biedt, ga naar taxicharity.org.

This article in English here

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Cookieinstellingen