Lezing en film: Opstand van Warschau in De Oldenburg

Foto: Still uit Warsaw Rising

Driel – Polen in Beeld houdt op vrijdag 7 oktober een lezing in samenwerking met de Stichting Driel Polen, net als voorgaande jaren tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het onderwerp is de opstand van Warschau uit 1944.

Op 1 augustus 1944 kwam het Poolse verzet in de hoofdstad Warschau in optand tegen de Duitse bezetting. Waarom begonnen ze deze ongelijke strijd? Wat was het doel en bovenal wat is de relatie tussen deze opstand en onze Poolse bevrijders, in het bijzonder die van de ‘Polen van Driel’?

Warsaw Uprising

De lezing vormt de een inleiding op de voorgenomen vertoning van de film ‘Warsaw Uprising’. Deze film is gemaakt aan de hand van authentieke beelden uit 1944. Deze zijn ingekleurd, gemonteerd en voorzien van audio. Hiermee ontstaat een uniek document van bijna anderhalf uur over de opstand. In de lezing schetsten ze de historische context en het verloop van de oorlog op het Poolse grondgebied. Ze staan stil bij de relatie tussen Warschau en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en haar generaal Sosabwoski.

Behalve kijkend naar het militaire aspect wordt er ook stil gestaan bij de humanitaire ramp die deze opstand betekende. Zo kostte de opstand aan ruim 200.000 mensen het leven. Daarmee sluit deze avond naadloos aan bij het thema van deze Maand van de Geschiedenis en helaas ook bij de actualiteit waarin beelden tot ons komen die niet ver af staan van de beelden uit Warschau. De lezing is in het Nederlands. De film is in het Pools en voorzien van Engelse ondertitels.

Meer informatie

Locatie: Zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Inloop vanaf 19.00 uur, begin om 19.30 uur. Prijs: € 5,00 inclusief een eerste consumptie. Inschrijven vooraf is verplicht zodat ze zicht hebben op het aantal bezoekers. Gebruik hiervoor dit formulier. In de directe omgeving van het zalencentrum is voldoende parkeergelegenheid aanwezig! De locatie is rolstoel toegankelijk.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen