Poppy-Day: om 11 uur op 11 november, dit jaar op de 13e

Foto: Pixabay

Oosterbeek – Traditioneel wordt tijdens Poppy-day, op het elfde uur, op de elfde dag van de elfde maand door het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest alle gevallenen sinds de Eerste Wereldoorlog, in oorlogen en gewapende conflicten herdacht.

De plechtige herdenking wordt gehouden op de zondag die het dichtst bij de 11e ligt, Remembrance Sunday genaamd. Dit jaar viel de elfde op de vrijdag. Daarom wordt op zondag de 13e november, om 11 uur in de ochtend worden op talloze plekken ook in Oosterbeek maar vooral in Engeland en Canada, officiële en onofficiële herdenkingen gehouden.

Tot het Gemenebest behoren landen als Canada, Australië en landen in Afrika en Azië. Voorheen het Brits Gemenebest. De Britse Koning staat symbolisch als hoofd van deze 53 onafhankelijke staten die vrijwillig deze verbintenis zijn aangegaan.

Remembrance Day

Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog, dat wilden we in de Tweede ook zijn, alleen besloot Hitler in 1940 anders. Voor de Britten was dit niet zo. In beide oorlogen vochten zij op het vaste land van Europa, net als uit andere staten/landen van het Gemenebest.

Poppy Day

De elfde van de elfde wordt ook wel Poppy Day genoemd. De rode klaproos is een alom bekend symbool. Hier zie je de klaproos vooral ten tijde van de Airborne herdenkingen, de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

De klaproos als symbool vindt zijn oorsprong in het gedicht ‘In Flanders Fields (zie beneden) geschreven door een Canadese militaire arts: John McCrea. McCrea was ook dichter en kort nadat hij tijdens de 1e Wereldoorlog een goede vriend verloor in Ieper, België zag hij talloze klaprozen groeien op de velden.

Daar waar zijn vriend en vele van zijn kameraden stierven en begraven lagen, kwamen deze delicate, rode bloemen fier overeind en zo talrijk, dat hij geïnspireerd raakte en het beroemde gedicht schreef. Sindsdien is de klaproos het symbool voor alle vaders en zonen, die nooit meer thuis kwamen.

Airborne begraafplaats

Veel van die vaders en zonen liggen hier begraven op de Airborne begraafplaats van Oosterbeek. Ook daar wordt aanstaande zondag een herdenkingsdienst gehouden.

De herdenking wordt georganiseerd door The Royal British Legion Holland Branch en start zondag 13 november om 11:30 op de begraafplaats in Oosterbeek, Van Limburg Stirumweg 28, Oosterbeek.

De Royal British Legion zorgt voor een levenslange ondersteuning voor militairen en hun families. Diverse branches zijn er in verschillende landen en met de verkoop van de klaproos in allerlei vormen en materiaal kun je (online in de Poppy Shop) die hulp steunen. De rode klaprozen worden veelal gemaakt door veteranen die gewond zijn geraakt tijdens hun dienst.

Daarnaast maak je met een Poppy kenbaar dat je de gevallen dankbaar bent.

poppy-dayIn Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

De kollebloemen van Vlaanderen

( 1919, eerste Nederlandse vertaling, Rachel Schaballie)

Vlaanderens hart bloedt in zijn kollebloemen open,
tussen de kruisjes door, die, rij naast rij geplant,
het simpel teeken zijn, waaronder wij steeds hoopen,
dat onze milde dood de vree werd voor dit land.

Bij rooden dageraad volgden wij in het blauwe
den zoeten leeuwerik, wiens jubel werd gestoord
door schroot en vloek en klacht. Tot men ons kwam houwen
en op dit Vlaamsche veld ons streven werd gesmoord.

Gij, die nu na ons leeft, wij reiken u de toortsen,
verheft ze naar het licht, elk roepe een nieuwen held:
verbreekt gij onze trouw, dan wordt in wreedste koortsen
ons ’t heilig verbod te slapen in dit veld:
in elke kollebloem zouden wij blijvend bloeden!

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Dossier: 75 Jaar Vrijheid
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen