Berging Duits jachtvliegtuig uit WO2 maandag van start gegaan

Focke Wulf Fw 190 A5
Focke Wulf Fw 190 A5
Foto: No known copyright

Defensie is maandag in de gemeente Lingewaard begonnen met de berging van een jachtvliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog neerstortte. Het gaat vermoedelijk om een Duitse Focke Wulf Fw 190 A5.

Bij de berging wordt onder meer gezocht naar stoffelijke resten.

Een team van de luchtmacht is verantwoordelijk voor de berging. Als zij restanten aantreffen, gaan de specialisten van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) aan de slag. Zij zorgen voor de berging en identificatie van de vlieger.

EOD

Ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is aanwezig, omdat er mogelijk explosieven bij het toestel liggen. De bergers gaan daarom behoedzaam te werk. Zij graven de grond rondom grote wrakdelen laagsgewijs af en checken die direct op explosieven. Op een nabijgelegen verwerkingslocatie wordt de grond gezeefd en verder gecontroleerd op stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen, vliegtuigonderdelen en munitie.

Boven de Betuwe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. De Focke Wulf is één van de naar schatting dertig jachtvliegtuigen die neerkwamen in de buurt van het dorp Angeren. Daar wordt vanaf deze week gegraven.

Nationaal programma

De berging maakt deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. Dit programma richt zich op de berging van vliegtuigwrakken waarin mogelijk stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden liggen. Daarvan is bij deze berging mogelijk ook sprake. De komende 10 jaar worden naar schatting 30 tot 50 bergingen uitgevoerd binnen dit programma.

Bron: Defensie

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Bron: Ministerie van Defensie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen