Lezing: Joodse vluchtelingen bij de Britse luchtlandingstroepen

Foto: Airborne Museum

Oosterbeek – Op zondag 17 september 1944 landden de eerste Britse parachutisten ten oosten van Arnhem en ging Operatie Market Garden van start.

Minder bekend is dat tien van de eerste parachutisten Joodse Duitsers en Oostenrijkers waren. Bij de 1st Airborne Division zaten nog eens tien Joodse Duitse en Oostenrijkse militairen. Zij waren in de jaren ’30 hun thuisland ontvlucht en vonden in Engeland onderdak.

Joodse vluchtelingen

Het verhaal van deze twintig mannen is uitzonderlijk. Onder druk van het naziregime vertrokken ze naar een land waar ze niemand kenden en veelal de taal niet spraken. Het opbouwen van een nieuw leven werd ruw onderbroken door de uitbraak van de oorlog. De Duitse invasie van West-Europa bracht grote spanningen met zich mee in de Britse samenleving en het wantrouwen ten aanzien van de Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen bereikte zelfs zo’n hoog niveau dat de Britse overheid hen besloot te interneren.

Na hun vrijlating uit de Britse interneringskampen meldde een groot aantal vluchtelingen zich aan voor dienst in het Britse leger. Ze namen nieuwe namen aan en kwamen, via een lange omweg, bij de Britse luchtlandingstroepen terecht.

Aan de hand van een aantal persoonlijke verhalen word je tijdens deze lezing meegenomen in aangrijpende verhalen van deze mannen.

Zondag 12 februari houdt conservator Jory Brentjens de lezing om 15:00uur. Reserveer hier.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen